Francuski je proizvođač jedan od prvih koji je uspješno predstavio popularne električne automobile na tržištu. Sada novi predsjednik kompanije najavljuje da će elektromobilnost biti srž njezinog poslovanja. I prikazuje Mégane na struju koji će se pustiti na ceste 2021. godine.

Renault Megane eVision
Renault Megane eVision je zamišljen kao električna alternativa konvencionalnom modelu Megane sa SUS motorom, ali i budući rival Volkswagenu ID.3. Ovaj hečbek sa 5 vrata je zasnovan na modularnoj CMF-EV mehaničkoj platformi koju je Renault konstruisao za svoje buduće automobile na struju.

Dizajn vozila se nadovezuje na aktuelni Megane, ali je prednji dio oblikovan u skladu sa funkcionalnim karakteristikama električnih automobila, kojima maska hladnjaka (baš kao i sam hladnjak) nije potrebna.

U skladu sa aktuelnim trendom, koji podrazumjeva što više LED svjetala naprijed, koji osim funkcije farova imaju i estetsku ulogu, Renault je Megane eVision ukrasio ovim detaljem. Koncept je opremljen specijalno dizajniranim 20-inčnim alu felnama koje imaju za cilj da poboljšaju ukupnu aerodinamiku vozila, čime se dodatno smanjuje potrošnja struje i povećava autonomija u vožnji. Renault Megane eVision za pogon koristi elektromotor od 215 KS i 300 Nm, koji omogućava da auto iz mjesta do stotke stigne za manje od 8 s.

Električna energija se čuva u bateriji kapaciteta 60 kWh, a francuski proizvođač nije direktno saopštio kolika je automonija ovog koncepta. Umjesto toga, Renault objašnjava da Megane eVision sa punom baterijom može da “prevali put od Londona do Njukasla za isto vrijeme kao i vozilo sa SUS motorom”, što u prevodu znači da ima autonomiju od oko 450 km. Francuski proizvođač najavio je da će produkcijsku verziju ovog automobila predstaviti 2021. godine.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR