Uzdizanje SUV segmenta ugrozio je opstanak minivenova, pa proizvođači imaju problema sa statusom svojih MPV modela od kojih su mnogi bili izuzetno popularni. Jedan od takvih je Renault Scenic i Grand Scenic, čija je budućnost postala neizvjesna. Četvrta generacija kompaktnog porodičnog automobila je izašla 2016, a Renault planira da ga proizvodi do 2022. Šta će biti poslije toga, niko ne zna. Čak ni u Renaultu. Da li ćemo ubrzo imati samo SUV automobile, ili će biti i minivanova?

MPV segment je godinama bio važan adut za Renault, ali kupci sada mjenjaju svoje preference pa se tržište za ovaj segment sve više smanjuje. Tako je 2004. Renault prodao 319.131 jedinica Scenica i Grand Scenica sa sedam sjedišta, dok je prošle godine taj broj iznosio 105.000. Za sada iz Renaulta stižu informacije da su spremni da nude kupcima različite opcije, jer ne žele baš svi da kupe SUV.

Iako neki proizvođači, poput Forda, gase svoje MPV modele, drugi, poput Mercedesa, izbacuju nove generacije što je pozitivan znak da bi ovaj segment mogao da preživi “najezdu” terenaca.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR