Dizelska tehnologija postepeno gubi sve više uporišta među proizvođačima, a nakon japanskih sada i francuski proizvođači dižu ruke od nekada najpopularnijeg rešenja za smanjenje emisije CO2. Direktor Peugeotove proizvodnje, Laurent Blanchet, britanskom Autocaru je rekao da će kompanija nastaviti s investiranjem novca u razvoj benzinske i hibridne tehnologije, ali da su dizelaši na tankom ledu.

‘Moramo da vidimo kako će reagovati tržište, da li će dići ruke od dizelaša. Odlučili smo da ne razvijamo dalje dizelsku tehnologiju jer želimo da vidimo šta će se dogoditi’ zaključuje Francuz. Prvi čovjek Renaulta zato nema dileme. Carlos Ghosn je odlučio da raskine vezu s dizelašima i da ih zamjeni hibridima već od 2020. Megane, Captur i Clio biće prvi modeli bez dizela u ponudi.

‘Kupce ne zanima kakav motor koristi njihov automobil. Odluku o kupovini baziraju na cijeni, trošku vlasništva kao i vrijednosti preprodaje vozila’ tvrdi Ghosn. Dizelski motori trenutno čine 36 posto tržišta, a analitičari vjeruju da će njihov udio u ukupnoj prodaji motornih vozila nastaviti da se smanjuje u narednim mjesecima i godinama.

Poređenja radi, na početku 2017. dizelaši su činili polovinu ukupne prodaje.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR