Samo električni Alfa Romeo, Citroën, Chrysler, Dodge, Jeep, DS, Fiat, Lancia, Maserati, Opel/Vauxhall, Peugeot i RAM već od 2030.

770

Stellantis grupacija predstavila je ciljeve koje želi postići u narednim godinama. To je važno jer koncern u svom portfelju ima ključne marke za evropsku ili američku automobilsku industriju. Evo kako će uskoro izgledati ceste.

Svaki automobil koji napusti evropski salon marke Stellantis koncerna bit će električni već 2030. godine. To znači da će: Abarth, Alfa Romeo, Citroën, Chrysler, Dodge, Jeep, RAM, DS, Fiat, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot i Vauxhall postati potpuno električni.

To znači da će 75 novih električnih modela biti dostupno u cijeloj grupi do 2030. godine . Godišnje se planira prodati čak 5 miliona električara. Trenutno se koncern priprema za premijeru prvog čisto električnog modela Jeep zakazano za početak 2023. godine. Kasnije će uslijediti predstavljanje RAM 1500 BEV.

Sve to radi smanjenja emisije ugljičnog dioksida. Do 2030. moći će se smanjiti za polovicu, a 2038. će se potpuno zaustaviti.

Dobro, ali kako Carlos Tavares želi sve to učiniti?

Pa, u budućnosti će postojati četiri električne platforme – mala, srednja, velika i “okvir” za dostavne kamione. Ovisno o specifikaciji, govorimo o dometu od 500 do 800 km.

Kako je saopštio magazin Autocar, Tavares je rekao da “ako naiđemo na problem, to neće biti pitanje dijeljenja tehničkih rješenja. Mislim da će problemi proizaći iz nedostatka mašte studija koji brine o marki.”

Štaviše, Stellantis ne pristaje na tehnologiju vodika. To će, međutim, ići na velike kombije, prije svega u Sjedinjenim Državama, 2025. godine. Kasnije će to biti teška teretna vozila.

Sve to kako bi se udvostručili neto prihodi do 2030.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM




Prethodni članakBMW obustavlja i proizvodnju i izvoz u Rusiju
Sljedeći članakMože li evropska strujna mreža izdržati 100 miliona električnih automobila?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime