Savremeni automobili s najvećom kilometražom. Pregled oglasa iz inostranstva

“150.000 km i za otpad” – jedan je od najčešćih mitova o modernim automobilima. U internet oglasnicima ne nedostaju automobili koji definitivno pobijaju ove stereotipe. Riječ je o automobilima starim do deset godina s kilometražom većom od pola miliona kilometara.
500.000 km je vrijednost koja u očima mnogih vozača znači apsolutnu granicu izdržljivosti automobila. Ako vjerujete stereotipima reproduciranim na internetskim forumima i u komentarima ispod članaka o temi automobilizma, rijetko koji moderan automobil bi mogao izdržati takvu kilometražu.

“Današnje automobile dizajnirali su računovođe, a dizajnirani su da izdrže samo razdoblje lizinga ili kredita”, “automobili se više ne proizvode godinama” ili “oni sa pravim motorima se ne proizvode od 2005.”. To su samo neki od slogana na koje možete naići po forumima.

Naravno, u tim riječima ima i puno istine. To, međutim, ne znači da su svi moderni automobili metalni otpad. Mnogi od njih će bez većih problema proputovati pola miliona kilometara, što za prosječnog bosanskohercegovačkog vozača koji napravi oko 15.000 km godišnje znači 33 godine vožnje. Stoga je teško smatrati automobile koji prelaze takve razdaljine nedovoljno izdržljivim.

Odlučili smo provjeriti modele proizvedene nakon 2010, a da na kilometar satu imaju više od 500.000 predenih kilometara. Uzeli smo u obzir njemački mobile.de – uglavnom zato što je u Njemačkoj puno lakše pronaći automobil sa stvarno velikom kilometražom. Savršen primjer je klasični njemački taksi, a jedan od legendarnih taksija je naravno Mercedes E-klase.

Mercedes-Benz E-klasa

Predstavnik Mercedes-Benz E klase, proizvodio se od 2009–2016 i definitivno je pobjednik  u kategoriji ZMBT pardon „mladi automobil s velikom kilometražom“. Obično s 2,2-litarskim dizelašem sa 170 KS i automatskim mjenjačem, poput ovoga sa slike iz 2013. prodaje se u Hamburgu, s prijeđenih 505.200 km. Prodavač za ovaj primjerak koji vizualno ne pokazuje tragove habanja trazi 13.670 maraka.

Volkswagen Touran

Drugi model koji se obično koristi kao njemački taksi je Volkswagen Touran. Ponekad sa 2.0 TDI turbo dizelom i DSG mjenjačem, ali puno češće sa 1.6 TDI i ručnim mjenačem. Ima puno automobila s kilometražom većom od 500.000 km, posebno u Njemačkoj. A većina ih je još uvijek prekrivena karakterističnom, bež folijom.

Koliko njih kasnije dolazi u naše države na kuru uljepšavanja i skidanja kilometraže? Teško je reći. Na primjeru ovog modela iz 2014 godine, koji je prešao 506.000 km, može se ipak vidjeti kako Volkswagen minivan toleriše znatno manju kilometražu od ranije spomenutog Mercedesovog modela. Prodavač za ovaj primjerak Tourana traži 4.478 maraka.

Toyota Prius

 

Ovo je najbolji dokaz da se ne vrijedi bojati hibridne tehnologije. Prius je definitivno jedan od najtrajnijih modernih kompaktnih modela. 1.5-motor, koji radi s dodatnim električnim pogonom, djeluje izuzetno dobro u gradu. Unatoč vožnji na kratkim udaljenostima i uobičajeno gradskoj uporabi, ovi automobili prelaze više od pola miliona kilometara.

Većina njih također ima historiju taksi vozila iza sebe, kao i ovaj sa slike za kojeg trgovac u Holandiji tvrdi na nije radio kao taxi, ali da je za deset godina prešao 606.611 km. Prodavač za ovaj primjerak Priusa traži 6.060 maraka.

Skoda Superb

Škode Superb s velikom kilometražom mogu se naći u njemačkim oglasima. Ovaj primjerak Superba 1.6 TDI Greenline iz 2011. najbolji je dokaz da automobil s prijeđenom kilometražom od 540.000 km može izgledati kao nov, samo da se neko prije prodaje malo potrudi oko njega. Automobil izgleda tako dobro da velika kilometraža ne bi trebala obeshrabriti kupca kojeg iskušava niska prodajna cijena od 5.860 maraka

Pregledavajući ponude automobila s visokom kilometražom, nailazimo i na druge modele, iako oni nisu više toliko brojni kao što je ranije spomenuto. Međutim, to ne znači lošiju izdržljivost, već samo manju ponudu na tržištu i činjenicu da njihovi vlasnici jednostavno voze malo manje. Primjeri?

Primjerice 6-godišnji Hyundai i40 s prijeđenih 548.000 km za 10.700 maraka.

Ford Mondeo s 1.6 TDCi motorom iz 2016 godine. Za nepunih 4 godine prešao 526.000 km. Svaka čast. Cijena 7.000 maraka

 

Kao što vidite, prelazak preko pola miliona kilometara još uvijek nije pretjerano impresivan podvig. Štaviše, takva trajnost nije domena jedne, već mnogih marki i modela koji među korisnicima nemaju uvijek samo pozitivne kritike.

Ključ uspjeha je zasigurno redovan servis i općenito briga za automobil. Ako se toga sjetimo, čak će i noviji i složeniji automobili trajati duže nego što bi pokazali internetski stereotipi.

Prethodni članakNovi Hyundai Santa Fe zvanično predstavljen
Sljedeći članakSvjetski dan bicikala 2020 i Škoda: Tradicija na dva točka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime