Iako smo očekivali da će novi Kamiq biti najveća Škodina vijest na sajmu u Ženevi, Česi sada šalju skice potpuno drugačijeg modela.

Mada će njihov glavni novitet na predstojećem sajmu automobila u Ženevi biti novi mali SUV model Kamiq, u Škoda su za ovu manifestaciju pripremili i novi koncept automobil.

Tačnije, Škoda će u Ženevi izložiti i Vision IV koncept, studiju električnog crossovera koja najavljuje i budući serijski model. Vision IV koncept je izgledom sličan Vision E conceptu iz 2017. godine a oba najavljuju električnu budućnost ovog češkog brenda (inače u VW vlasništvu). Vision IV koncept se opisuje kao crossover coupe sa četvora vrata, pri čemu se na njemu između ostalog ističu i LED dnevna svjetla koja se protežu cijelom dužinom prednjeg dijela.

Što se unutrašnjosti tiče, tu možemo očekivati rješenja koja će biti slična Škodi Vision X koncept sa prošlogodišnjeg sajma u Ženevi. Škoda za sada nije saopštila tehničke specifikacije o Vision IV konceptu, ali će serijski model po ranijim najavama koristiti Volkswagenovu MEB platformu za električna vozila.

Serijski model se u prodaji očekuje od 2021. godine, i to sa autonomijom od najmanje 485 km.

Prije toga Škoda će kupcima ponuditi i električni Citigo kao i plug-in hybrid verziju Superba.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR