Za Škodu će ova 2020. biti istorijska godina, iako joj je – kao i mnogim drugim proizvođačima automobila – koronavirus u značajnoj mjeri poremetio planove. Ipak, kako pandemija u evropskim zemljama polako jenjava, češka kompanija nastavlja pripreme za premijeru potpuno električnog modela Enyaq iV. Pored toga što je riječ o vozilu koje će imati isključivo pogon na struju, u Škodi ističu još jedan zanimljiv detalj.

Naime, Enyaq je prva Škoda posle tri decenije koja će u osnovnoj varijanti imati pogon na zadnje točkove. Češki proizvođač je posljednji put imao u ponudi neki model sa zadnjim pogonom na prelazu iz osamdesetih u devedesete, kada su se još uvijek izrađivale Škode iz serije 105/120/125, konstruisane u vrijeme komunizma.

Nakon njih je stigao Favorit, kao prvi moderni Škodin model sa motorom koji je postavljen naprijed i pogonom na prednje točkove. Trideset godina kasnije, Škoda je uz pomoć Volkswagena izrasla u globalnog proizvođača automobila sa fabrikama širom svijeta i preko milion prodatih vozila godišnje. Najprije je mali gradski automobil Citigo dobio svoju električnu verziju, a uskoro će na puteve i prva Škoda u istoriji koja je konstruisana isključivo kao električno vozilo. I ovog puta je podrška stigla od Volkswagena, kompanije u čijem vlasništvu je češki proizvođač već decenijama.

Enyaq iV je postavljen na Volkswagenovu MEB mehaničku platformu namijenjenu modelima na električni pogon. Riječ je o komfornom krosoveru dužine 4.648 mm, širine 1.877 mm i visine 1.618 mm, dok je međuosovinsko rastojanje automobila 2.765 mm. Osim obilja prostora u putničkoj kabini, Enyaq iV raspolaže i sa velikim prtljažnikom koji u osnovnoj konfiguraciji ima 585 litara. Kucima će biti ponuđene tri opcije pogonskih baterija. Osnovna će imati bateriju kapaciteta 55 kWh i autonomiju u vožnji do 340 km, prema WLTP standardu.

Ova verzija Škode Enyaq iV će imati zadnji pogon, a elektromotor snage 148 KS (109 kW) će biti postavljen iznad zadnje osovine. Srednja varijanta električnog krosovera biće opremljena baterijom od 62 kWh, što će biti dovoljno da se pređe i do 390 km. Elektromotor od 180 KS (132 kW) takođe se nalazi pozadi i pokreće zadnju osovinu vozila.

Najveću autonomiju među verzijama sa zadnjim pogonom imaće ona sa baterijom kapaciteta 82 kWh. Ovaj Enyaq iV biće u stanju da pređe čak 500 km, a pokretaće ga zadnji elektromotor od 204 KS (150 kW).

Škoda ima u planu i varijantu sa pogonom na sva 4 točka i dva elektromotora. Jedan će se nalaziti naprijed i pokretaće prednju osovinu, a drugi pozadi. U ponudi će biti verzija sa 265 KS (195 kW), kao i još moćniji model ukupne kombinovane snage od 306 KS (225 kW). Jača od dvije opcije će nositi oznaku “RS” i biće u stanju da ubrza iz mjesta do stotke za 6,2 s, dok će maksimalna brzina iznositi 180 km/h. Kako kažu u Škodi, obje varijante sa pogonom na sva 4 točka će moći da pređu 460 km sa punim baterijama.

Vlasnici će svoje električne Škode moći da pune na kućnoj utičnici snage 2,3 kW ili specijalnim doplatnim punjačima snage do 11 kW, koje će instalirati u svojoj garaži. Osim toga, Enyaq je konstruisan tako da može da se puni i na superbrzim punjačima od 125 kW, a u tom slučaju baterija se može dopuniti od 10 do 80 odsto kapaciteta za svega 40 minuta. Škoda Enyaq će se izrađivati u češkoj, u fabrici Mlada Boleslav. Proizvodnja će početi do kraja godine, a automobil u prodajne salone stiže početkom 2021.

Za početak je planirana specijalna ograničena serija od 1.895 vozila povodom jubileja 125 godina od osnivanja kompanije. Prateći aktuelne trendove savremene auto-industrije, češki proizvođač je počeo da se okreće električnom pogonu.
Izvor

Prethodni članakOve modele i godine bolje je izbjegavati – popis sastavio ADAC
Sljedeći članakProdaja Toyotinih hibrida premašila 15 miliona

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime