Sljedeća generacija RS 6 biti će hibrid. Svi znakovi upućuju na plug-in verziju

246

Već 20 godina RS 6 podiže ljestvicu u klasi sportskih karavana. Bivši šef Audi Sporta (sada odgovoran za razvoj marke) Stephan Reil potvrdio je smjer razvoja hibrida. Razlog je jednostavan – sve strožije norme o emisiji izduvnih gasova.

Naravno, [hibridizacija] je smjer u kojem želimo ići. U sljedećoj generaciji više ćemo se fokusirati na ovo, rekao je Reil za australski “Wheels”. – Ovo je naš put prema potpuno električnim vozilima.

Reil nije iznio detaljnije specifikacije pogona, ali je njemački proizvođač jasno zacrtao razvojni put. Plan u tri koraka pokriva prijelaz s blagih hibrida na plug-in hibride na potpuno električne.

“Nakon generacije C6, emisije ugljičnog dioksida postale su sve važnije,” objasnio je Reil. – Na C7 smo prešli s V10 na V8, ugradili deaktivaciju cilindara, sada imamo blagi hibridni sistem na C8.

Šef razvoja u Audiju primijetio je da rad u tom smjeru ima i problema i prednosti. S jedne strane, u automobil je potrebno ugurati više dodatnih dijelova. S druge strane, električni pogon se može koristiti za nadopunjavanje slabih tačaka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakBMW i3 nakon 8 godina završava svoju tržišnu karijeru
Naredni članak10 najbržih električnih automobila na svijetu

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here