Obavezno auto osiguranje podrazumijeva naknadu štete trećim licima bilo da se radi o oštećenju ili uništenju vozila i, u najgorem slučaju, povrede ili smrti treće osobe.

Pored ovog osiguranja, bitno je spomenuti i dodatna i dobrovoljna osiguranja vašeg automobila, a to su tzv. puno i djelimično kasko osiguranje koja pokrivaju štetu na vašem automobilu u širokog spektru rizika kao što su rizik od krađe, štete nastale na cesti i u sudaru, pa čak i na parkingu. Puno kasko osiguranje pokriva i štete nastale uslijed vremenskih nepogoda te požara i eksplozija.

Iako su vozačima ove informacije većinom dobro poznate, mnogi od njih se prije ugovaranja osiguranja pitaju koju polisu i koju osiguravajuću kuću izabrati, ali i kako za svoj novac ostvariti što više pogodnosti.

U nastavku teksta donosimo odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za osiguranje auta u BiH, te pojašnjavamo na šta trebate obratiti pažnju prije ugovaranja polise;

– Kod koga osigurati automobil u BiH?

Imajte u vidu da je izbor osiguravajuće kuće samo vaš. Ono što nekom drugom više odgovara, ne mora značiti da je najbolje i za vas, vaš automobil i budžet kojim raspolažete. Savjeti drugih vozača i vlasnika automobila mogu biti korisni, no konačna odluka je na vama. Ako niste zadovoljni uslovima prethodne polise, odvojite malo vremena i pogledajte ponude ostalih osiguravajućih kuća u BiH i izaberite onu koja najbolje odgovara vašim zahtjevima.

Raspitajte se i provjerite koje osiguranje pruža brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, te koliki postotak efikasnosti u likvidaciji šteta imaju.

Na tržištu su prisutne velike razlike u efikasnosti i isplatama šteta, a u slučaju nezgode, to je ipak ono što je najbitnije, zar ne?

Kod kupovine novog vozila, banke i leasing kuće nude svoja osiguranja, no i ovdje budite oprezni i uporedite njihove ponude s ponudama osiguravajućih kuća kojima se obavezno auto osiguranje za registraciju te ostala auto osiguranja nalaze u primarnim djelatnostima.

– Pažljivo čitajte uslove polise i pitajte sve što vam je nejasno

Različite osiguravajuće kuće osiguranicima nude različite uslove i zato je važno da prije potpisivanja dobro proučite šta stoji u ponudi i ugovoru za osiguranje motornog vozila. Također obratite pažnju na pogodnosti i/ili nedostatke u tzv. paketima određenih polisa jer vam se na prvi pogled mogu privlačnima, a ustvari ne sadrže sve što želite pokriti vašom polisom.

Kako bi mogli odabrati odgovarajuću i, po vašem mišljenju, najbolju polisu, i sačuvajte dokument sa ponudom i uslovima polise, bilo da se radi o štampanoj ili elektronskoj verziji. Ovako ćete uštediti vrijeme koje bi ste potrošili na telefonske pozive i dodatnu komunikaciju mailom, a uvijek ćete pri ruci imati potrebne informacije iz ponuđene polise. Isto napravite i s dokumentima koje dobijete nakon što ugovorite polisu osiguranja.

Ipak, ako vam nešto nije jasno ili vam ponuda ne odgovara, ne ustručavajte se da kontaktirate službenika za osiguranje i tražite stručno objašnjenje ili savjet.

– Ne zaboravite na bonus za auto osiguranje i dodatna pokrića

Šta ustvari podrazumijeva bonus kod auto osiguranja? Ukratko, to je umanjenje odnosno popust na osnovnu premiju osiguranja ukoliko u prethodnoj godini niste imali štetu ili, u nekim slučajevima, ako ste imali manju štetu do određenog iznosa. Bonus se svake godine povećava, a može iznositi i do 50 posto prilikom obnavljanja polise.

Bonusi se mogu prenositi i na članove porodice, a i kod zamjene odnosno kupovine novog ili polovnog automobila, pa je i u ovom slučaju korisno da

provjerite šta koja osiguravajuća kuća nudi i gdje možete ostvariti najbolji bonus.

Što se tiče dodatnih pokrića, kao što su osiguranje auto stakala te osiguranje vozača i putnika, opcije su također različite pa i ovdje vrijedi isto pravilo.

– Pratite akcije, nagradne igre i posebne popuste

Mnoge osiguravajuće kuće često imaju posebne ponude za stare i nove klijente, pa odvojite malo vremena da pogledate šta određena osiguranja nude kod sklapanja polise auto osiguranja. Ovako možete pronaći ono što vam najbolje odgovara, uštediti novac, a možda ostvariti i neke nove pogodnosti kada je u pitanju obavezno auto osiguranje.

UNIQA osiguranje u BiH u svojoj ponudi ima različite polise kada je u pitanju obavezno auto osiguranje i registracija , te dva paketa dobrovoljnog osiguranja, Full kasko i Kasko 4+.

UNIQA svojim osiguranicima nudi i plaćanje na rate, a tu su i dodatne pogodnosti za članove UNIQA Loyalty kluba.

Putem jednostavne kontakt forme na web stranici UNIQA osiguranja možete zatražiti i ponudu za obavezno i dobrovoljno osiguranje vašeg automobila, a odgovore na sva pitanja možete dobiti putem maila ili pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000.

Prethodni članakFast&Furious 9 – objavljen zvanični trejler
Sljedeći članakLamborghini Urus sa 640 KS vs. Dodge Challenger sa 800 KS. Ko je brži?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime