Prilikom kupovine novih guma, još od 2009. godine, primijećujete naljepnice (Tyre Label), koje su dužni lijepiti svi proizvođači u Evropi.

Od 1. maja 2021. godine, na gumama će biti nove naljepnice koje će pokazivati ekonomičnost potrošnje goriva, prianjanje na mokroj površini, te vanjsku buku.

Ovakvo označavanje guma će se primijenjivati na tri kategorije vozila: C1 – putnička vozila, C2 – laka komercijalna vozila i (novost!) C3 – teška teretna vozila (kamioni i autobusi).

Naime, EU je preuzela obavezu da od 1990. do 2030. godine smanji emisije stakleničkih gasova za najmanje 40%, što je u skladu sa Pariškim sporazumom.

Cestovni saobraćaj odgovoran je za oko 22% emisija stakleničkih plinova u EU, a to je jedini sektor u kojem su emisije na višem nivou nego u 1990. godine. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050., EU želi smanjiti emisije iz saobraćaja za 60% do 2050. (u poređenju sa nivoom iz 1990.).

Osim oznaka o ekonomičnosti potrošnje goriva, prianjanju na mokroj površini, te vanjskoj buci, u budućnosti će se moći dodati informacije o prianjanju na snijegu i ledu, te informacije o kilometraži i abraziji (kada metoda ispitivanja bude usvojena).

Klasa efikasnosti potrošnje goriva će biti ilustrovana slovnim oznakama od A do E, te u zavisnocti od kategorije (C1, C2 i C3), kao i od koeficijnta otpora kotrljanju RRC (rolling resistance coefficient) izraženog u N/kN:

Klasa prianjanja na mokroj podlozi (Wet grip) će biti ilustrovana na naljepnici slovnim oznakama od A do E prema izračunatom indexu G, po jednačini G = G(T) – 0,03, gdje je G(T) wet grip index zasnovan na testnom ciklusu:

Nivo buke će biti označen oznakom N u decibelima (dB), izmjereno u testnom ciklusu, te ilustrovano oznakama od A do C, u poređenju sa limitiranom vrijednošću „LV“ (limit value):

Također, na naljepnicama će, u obliku piktogama, biti oznake za držanje na snijegu i ledu. Gume koje zadovoljavaju uslove za vožnju u teškim snježnim uslovima (snow grip) će nositi piktogram sa oznakom 3 planinska vrha i pahuljica, dok će gume sposobne za vožnju na ledu imati odgovarajuću oznaku u obliku torugla sa ledom (ice grip).
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR