Što se najčešće kvarilo na automobilima 2022 godine prema ADAC-u?

128

Njemački automobilski klub ADAC jedan je od najvećih svjetskih operatera pomoći na cesti. Svake godine objavljuje izvještaje o tome koji su kvarovi zaustavili automobile na cestama. Provjerili smo koji se kvarovi najčešće događaju.

Podaci o kvarovima dolaze od operatera usluga asistencije kojih je u 2022 bilo čak 3 miliona i 413 hiljada.

Trenutna statistika uključuje i pozive za električne i hibridne automobile – bilo ih je oko 52 hiljade.

Najviše poziva zbog kvarova automobila zabilježeno je u decembru – čak oko 17,5 hiljada poziva dnevno.

Najčešći uzrok imobilizacije automobila je kvar akumulatora

Prošle su godine stručnjaci ADAC-a za pomoć na cesti pružili pomoć u prosjeku 9352 puta dnevno, što znači oko 3,4 miliona intervencija godišnje. Na temelju tako neuobičajeno velikog broja slučajeva dolazi se u iskušenje sastaviti pouzdanu rang-listu kvarova koji su najčešće dovodili do zastoja automobila na cesti ili onih koji su ih onemogućavali da krenu na cestu.

Kako čitati ADAC rang listu?

I dok ADAC-ove ljestvice po kojima se automobili najčešće kvare treba uzeti s rezervom, jer na njima, između ostalih, nisu vozila za koja je tražena pomoć u okviru programa pomoći koje organiziraju proizvođači, distributeri i osiguravatelji automobila (čak i ako je izvođač same usluge ADAC pomoć na cesti), ljestvice najčešćih kvarova pružaju zaista vrijedne, pouzdane i potpune informacije.

3,4 miliona intervencija omogućuje prikupljanje pouzdanih podataka

Važno je znati da je članstvo u automobilskom klubu veoma popularno među njemačkim vozačima, pa se najčešće poziva upravo ADAC pomoć na cesti, koju zbog karakteristične boje vozila nazivaju “žuti anđeli”. Krajem 2022. ADAC je imao 21,4 miliona članova koji su imali pravo koristiti usluge asistencije ovog operatera!

Najčešći uzrok imobilizacije automobila godinama je kvar akumulatora – čak 43,2 posto. Intervencije ADAC-ove pomoći na cesti odnosile su se na neispravne ili ispražnjene baterije.

Zanimljivo, u slučaju električnih i hibridnih automobila, postotak kvarova, čiji je direktan uzrok kvar 12 V baterije (ne brkati s pogonskim baterijama koje daju energiju za vožnju automobila), pokazao se još veći i znatno premašuje 50 posto!

NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA POZIVANJE ADAC POMOĆI NA CESTI U 2022
Neispravan akumulator od 12V 43,2 %
Kvar motora, uključujući greške u regulatoru motora, paljenju, sistemu ubrizgavanja, senzorima 23,8 %
Problemi sa starterom, alternatorom, električnim sistemom, rasvjetom 10,4 %
Oštećenje gume i točkova 8,4 %
Oštećenje ključeva, brava, zaštita od krađe 7,2 %
Ostalo, uključujući probleme s mjenjačem, upravljačem, kočnicama, ovjesom. 7 %

Autoklub ADAC radi na razvoju usluga asistencije i njihovoj prilagodbi trenutnim potrebama. Pilot program je u fazi testiranja sistem koji omogućuje daljinsku dijagnostiku automobila, uvode se i brzi mobilni punjači koji će omogućiti punjenje električnih automobila na cesti.

DS 4 (2023). Cijena u BiH kreće od 56,233 KM
Prethodni članakPogledajte šta će se desiti ako vozač ubaci u rikverc tokom vožnje?
Sljedeći članakPolicija na konjima juriće vozače koji koriste mobilni (video)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime