Svijet: Ne možete napraviti jeftin moderan automobil. Kinez: Onda gledaj lafčino

180

Je li moguće napraviti automobil opremljen modernim sistemima podrške koji će koštati manje od 23 000 USD? Većina je mislila da nije, a kasnije su Kinezi odlučili baciti rukavicu.

Na početku, prilikom stvaranja električnih automobila, cilj je bio biti što ekološkiji, a zatim, kada su se pojavili na tržištu, fokus je bio na proširenju njihovog asortimana, sada se pojavila još jedna tema – jesu li dovoljno inteligentni?

Stvaranje inteligentnog automobila vrlo je skupo, što je Volkswagen otkrio stvarajući ID.3.

Uposlenici kineskog startupa Enovate sigurno su u to vrijeme spavali i uopšte nisu znali šta se događa. Vjerojatno su samo željeli stvoriti pametni auutomobil za spomenuti iznos.

Prije nekog vremena lansirali su svoj električni automobil Enovere ME5 s dometom od 1.012 km, koji košta 149.900 juana, što je otprilike 23 000 USD. Također nije u potpunosti električar, već je hibrid. Kada se baterije kapaciteta 30,6 kWh isprazne, puni ih motor od 1,5 L.

Međutim, pitanje je je li Enovere ME5 dovoljno “pametan”? U maju je Enovere stupio u stratešku saradnju s kineskom kompanijom za e-trgovinu – JD.com, a firma je uglavnom usmjerena na mlade ljude koji su već internet generacija.

Prema Enovareu, novi ME5 uključuje novi inteligentni ekosistem koji je razvio JD pod nazivom Circle of People-Car-Home-Life. Programeri tvrde da s ME5 putnici mogu obaviti sve kupovinu, plaćanja i zabavu bez napuštanja automobila. Također će biti opremljen L2 AI pomoćnicima u vožnji, prepoznavanjem lica, inteligentnimda pozdravom vozača, daljinskim upravljačem daljinskim ažuriranjima. Vjerojatno je to dovoljno da se može nazvati inteligentnim automobilom?

Komentari

komentara

Prethodni članakZnate li kako pravilno sjediti za volanom automobila? Bolje provjerite
Naredni članakNova bazna verzija Kia Sportage malo će nas vratiti u prošlost

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here