TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T – uloženo/dobiveno

Ovih dana, kada se cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini približavaju magičnoj brojki od 4 marke po litri, prvo pitanje nakon preuzimanja nove KIA Sportage sa benzinskim 1.6 T-GDI motorom, koji snagu od 150 KS prenosi na prednje točkove bilo je: koliko troši?

Prelaskom nešto više od 165 kilometara u ECO načinu rada po autocesti, a potom po magistralnim cestama moje bojazni su nestale kada sam na bord kompjuteru vidio potrošnju od 5,9 l/100 km.

Hyundai Tucson (2023). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM

 

Zašto bojazni? Riječ je o prilično velikom SUV-u koji ima međuosovinski razmak od gotovo 2,7 metara. Novi dizajn karoserije i nove dimenzije karoserije: dužina 4,515 mm, širina (bez retrovizora) 1,855 mm, visina 1,645 mm, međuosovinski razmak 2,680 mm, kapacitet prtljažnika 591 L / 1.780 L (preklopljeni nasloni stražnjih sjedišta), kapacitet rezervoara za gorivo 54 l.

No, prije nego se posvetimo novoj petoj generaciji, vratimo se malo u prošlost. Historija Kia Sportage stara je 29 godina. Prva generacija ovog automobila debitovala je davne 1993. godine….. Sa trećom generacijom smo se upoznali 2013. Četvrta generacija na BiH tržište stiže 2016 godine,i kupuje nas svojim izgledom i sedmogodišnjom garancijom. Facelift verzija četvrte generacije stiže 2018, s početkom 2019 dobijamo priliku da je testiramo. Aktualna odnosno peta generacija razvijena na posebnoj N3 platformi premijerno je prestavljena u septembru 2021. dok je na BiH tržište stigla u aprilu 2022.

 

Budimo iskreni već je postala hit. U tome nema ništa iznenađujuće, jer su Korejci napravili fenomenalan automobil. Sjećam se da su press fotografije kod mnogih izazivale negativne komentare, no, imam utisak da je riječ o prosječnim fotografijama koje nam je KIA servirala prije premijere. Uživo, ovaj automobil izgleda odlično. Tokom sedmodnevnog druženja sa KIA Sportage postao sam veliki obožavatelj ovog neobično nacrtanog, ali i zanimljivog prednjeg dijela karoserije. Uredna bočna linija i optički “široka” stražnja strana (zahvaljujući traci koja spaja stražnja svjetla) stvaraju skladnu cjelinu. Na testnom primjerku imamo i 17 inčne felge koji su optimalne po veličini i koje dobro ispunjavaju prostor u lukovima točkova. I ne samo da izgleda atraktivno, već se ovaj automobil izdvaja iz gomile.

Unutrašnjost – jednostavno i ugodno

 

Nakon što sam se smjestio na vozačevo mjesto, primjetio sam da se sjedi visoko, a taj osjećaj visokog položaja ne prestaje čak ni kad se sjedišta spusti što je više moguće. U praksi, viši vozači moraju uzeti u obzir da linija vidljivosti prolazi iznenađujuće blizu gornjeg ruba vjetrobranskog stakla.

 

Dva ekrana povezana zakrivljenom pločom uredno su skrivena, pa ne izgledaju kao tableti zalijepljeni za instrument ploču. Ovdje je sve jasno i nijedan element ne zahtijeva dugo čitanje priručnika za upotrebu.

Prelaskom na stražnje sjedalo iza vozačevog bilo je dovoljno mjesta za noge. Prostor za glavu također je bio više nego dovoljan. Zanimljivo je da panel klima uređaja može postati skup prekidača odgovornih za multimediju. Ovo je patent  briljantan u svojoj jednostavnosti. Samo dodirnite mali trokutić a tipke klima uređaja postaju postavke radija i navigacije. Čak šta više kolutić za pojačavanje zvuka mijenja funkciju u kolutić za pojačavanje strujanja zraka.

U srednjem tunelu ima mjesta za prekidače grijanja sjedišta/upravljača. Tu su i pretinci i držači za čaše, pametni telefon – ovdje je sve prikladno smješteno. Plastika je također prednost Kie. Ne očekujte vrhunske materijale, no, mekih materijala ovdje ne nedostaje, a oni tvrdi uredno su skriveni. Istodobno, Kia još jednom pokazuje da je moguće pravilno završiti unutrašnjost automobila.

Iako sam na test dobio verziju koju pokreće standardni 1,6 T-GDI motor moram napomenuti da prtljažni prostor i kapacitet rezervoara goriva ovise o verziji motora.

Kapacitet prtljažnika u testnoj verziji je 591 L  / 1.780 L (preklopljeni nasloni stražnjih sjedišta)

Kako vozi Kia Sportage 1.6 T-GDI?

Za mene je to bilo najveće iznenađenje – i vrlo pozitivno. U doba pokušaja stvaranja sportskih automobila od svakog SUV-a, KIA stavlja naglasak na udobnost. Automobil održava izvrstan balans između samopouzdanja u vožnji i dobrog upijanja neravnina. Upravljač je adekvatno potpomognut i ne oduzima osjećaj rada točkova, a ovjes se dobro nosi i s lošim BiH cestama.

Testna Kia Sportage ima tri načina vožnje: Eco, Normal i Sport.

Eco način rada najbolje je funkcionisao tokom vožnje u jutarnjim gradskim gužvama, odnosno kada nema potrebe razmišljati o razvoju veće brzine. Uključivanje Normal načina rada učinilo je automobil življim, ubrzavajući dinamičnije. Iako je kod testnog modela naglasak na udobnosti najzabavnija za vožnju bila je aktivacija Sport načina rada.

Kia Sportage 1.6 T-GDI – motor

Nakon studiozno čitanja tehničkih karakteristika, turbobenzinac me je u vožnji ugodno iznenadio uglađenošću u cijelom rasponu okretaja. Odlična elastičnost u kombinaciji s odmjereno proračunatim prijenosnim omjerima znači da ova kombinacija motora i mjenjača, iako u katalogu neuvjerljiva, u vožnji nadmašuje očekivanja. Sportage 1.6 T-GDi vrlo je ugodan i na autocesti gdje zbog dugog šestog stepena prijenosa pri 140 km/h vrti manje od 3.000 obr/min. Motor se čuje prigušeno, tamo negdje u daljini. Znači, performanse su pristojne, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,3 sekundi je zadovoljavajuće za SUV ovih dimenzija, ove težine i ove cijene. Uostalom Sportage sa ovim motorom se jako dobro snalazi u svakodnevnoj vožnji. No, valja naglasiti da je motor na testnom primjerku za manje zahtjevne.

Kia Sportage 1.6 T-GDI – paketi opreme

Testni automobil došao je sa paketom opreme LX Fresh, te mi se čini kako KIA marketinški stručnjaci nisu slučajno izabrali upravo ovu verziju kao testnu. LX Fresh bi lako mogao postati jedan od najpopularnijih paketa opreme na BiH tržištu, uz zamjerku što pored ostalih sistem pomoći pri parkiranju unazad i unaprijed sa zvučnim upozorenjem (pozadi) dolazi tek od paketa opreme EX Motion koji prema zvaničnom cjenovniku košta par hiljada više.

Na BiH tržištu možete birati između nekoliko paketa opreme: LX Start, LX Edition, LX Fresh, EX Motion i GT- Line,  među kojima vrijedi obratiti pažnju one pakete koji nude asistente pomoći u vožnji, aktivni tempomat… Značajno je da karakteristična LED svjetla u obliku bumeranga ne zahtijevaju doplatu, čak ni u najjeftinijoj varijanti.

Kia Sportage 1.6 T-GDI – cijena

U slučaju najjeftinije verzije 1.6 T-GDI (oprema LX Start i 150 KS maloprodajna cijena kreće od 52,599 KM). Cijena najjeftinije dizel verzije sa LX Edition paketom opreme i 115 KS kreće od 58,799 KM, dok dizel verzija sa 136 KS, istim paketom opreme i 7-stepenim DCT mjenjačem košta 59.799 KM. Zainteresirani za hibride moraju prihvatiti činjenicu da je automobil dostupan samo u skupljim verzijama opreme. Cjenik za verziju s 180 KS, LX Edition paketom opreme i prednjim pogonom kreće od 56,299 KM.

Opšta garancija za cijelo vozilo vrijedi 7-godina ili do 150,000 pređenih kilometara-

Kia Sportage 1.6 T-GDI – po našem mišljenju

Hoće li KIA sa novim Sportage ponoviti rezultat prošle generacije iz 2021 godine i ponovo zauzeti prvo mjesto na listi najprodavanijih SUV modela u BiH? Lako moguće, jer KIA napreduje i nadovezuje se na prethodne generacije. Kao i prije, Sportage je solidan model koji će uspješno funkcionisati kao porodični automobil.

Tehnički podaci:

Motor 1.6 T-GDI 4 cilindra, 16 ventila, 1.598 cm3
Maksimalna snaga 110 kW (150 KS) pri 5.500 o/min
Maksimalni obrtni momenat 250 Nm pri 4.000 o/min
Potrošnja goriva 6,6 – 7,0 l/100 km WLTP (tvornički podaci)
Emisija CO2 150 – 159 g/km
Masa praznog vozila 1,451 kg
Performanse
Maksimalna brzina 189 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 10,3 s
Dimenzije
Dužina 4.515 mm
Širina 1.865 mm
Visina 1.645 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.680 mm
Zapremina rezervoara 54 l
Zapremina prtljažnika 591/1.780 l
Cijena testiranog vozila 56,299 KM
Akcijski “Bonus Joker” popust 3,600 KM

 

1. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Testirani model pokreće motor 1.6 T-GDI, radne zapremine 1.598 ccm, sa 150 KS (110 kW) i 250 Nm okretnog momenta, koji se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača prenosi na prednje točkove.

2. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Uredna bočna linija i optički “široka” stražnja strana (zahvaljujući traci koja spaja stražnja svjetla) stvaraju skladnu cjelinu.

3. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Moderan i funkcionalan: volan s tri kraka, digitalna instrument tabla

4. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Sjedišta su ugodno profilisana i daju dobru potporu za leđa vozača i suvozača

5. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Stražnja klupa je udobna i dovoljno odmaknuta od naslona prednjih sjedišta, pa će se na njoj udobno smjestiti čak i visoki putnici

6. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

7. Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh ISG 6 M/T

 

Izvrsna ideja: brisač vjetrobranskog stakla savršeno se skriva ispod spojlera (ne zaprlja se i ne ograničava vidljivost).

Prethodni članakŠiri se novi način krađe goriva iz kamiona. Lopovi mogu ukrasti do 1500 litara goriva
Sljedeći članakZnamo kada će debitovati novi VW Amarok

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime