Peugeot 2008 je bio među prvim automobilima crossover segmenta, koji je nastao na osnovu subkompaktnog modela 208.

Prije pet godina, imali smo priliku testirati Peugeot 2008  , sa srednjim paketom opreme Allure, a sada, sa dovoljnom vremenskom i generacijskom distancom, testiramo model sa istom designacijom (Peugeot 2008 Allure).

Već na prvi pogeld vidljiv je odmak, kako dizajnerski, tako i tehnički.

U drugoj generaciji Peugeot 2008 je zadržao cossoversku formu, ali je dobio potpuno novi izgled i stilske detalje. Različito je gotovo sve – prednja maska, svjetla, kućišta retrovizora… ali je ostao atraktivan i značajno moderniziran.

Kada pogledate ovaj automobil prvo primijetite veliku, dominantnu rešetku hladnjaka sa veoma zanimljivim motivom, prednja svjetla i svjetlosne dodatke, koji se kao kljove spuštaju prema prednjem spoileru.

Poklopac motora je neobično profilisan, a slični profili su vidljivi i na vratima i na krovnoj plohi. Ipak, stražnji dio ne donosi komplikovane profile, ali svjetlosne baterije izgledaju veoma atraktivno.

Kao što je moderniziran eksterijer, moderniziran je i enterijer. Zadržan je mali volan, preko kojeg se vozaču pruža pogled na potpuno novi 3D i-cockpit, sa zanimljivim grafičkim rješenjima. Centralni displej je repozicioniran, a u odnosu na prethodni model je podignut i zakrenut prema vozaču. Također, tu je i klavir, niz komandnih tipki, kojeg u prethodnj generaciji nije bilo.

Takva postavka je dosta pregledna, ali će vozaču biti potrebno neko vrijeme da se privikne, jer sve funkcije nisu grupisane i smještene u vidokrug.

Sjedišta su dobro postavljena, a njihov profil dobro drži tijelo u krivinama. Prostora ima zaista dovoljno, čak i na stražnjim sjedištima, pa putnici stiču utisak da se voze u automobilu, bar za klasu više.

Prtljažnik je dosta prostran, zahvaljujući dvostrukoj podnici – iako na prvi pogled ne izgleda tako, s lakoćom će prihvatiti i najveće putne kofere.

U vožnji vas Peugeot 2008 neće razočarati, jer nudi razuman nivo komfora, udobnost i uzornu ponudu prostora.

Vozačevo sjedište je veoma dobro postavljeno, a kada ga vozač ispravno podesi, pružiće mu i udobnost i sigurnost i dobar pregled. Naime, ispred vozača je mali, ali zaista mali volan koji treba podesiti dosta nisko, tako da tablu sa instrumentima gledate preko, a ne kroz obruč volana. Dobro podešen položaj sjedišta i volana će omogućiti da vozač može lako ući i izaći iz automobila, imati dobar pregled i odličnu vozačku posturu, sa spuštenim laktovima i opuštenim rukama, što će cijeniti vozači na dužim putovanjima. Naravno, vozač koji nije otvoren za nova saznanja i teško prihvata takav položaj će se zamarati u vožnji i neće mu biti ugodno.

Jedinu zamjerku možemo uputiti dosta viskom pragovima, koji otežavaju izlazak iz automobila, iako istini za volju, visoki pragovi osiguravaju čvrstoću karoserije, što se osjeti u vožnji, a osjetilo bi se i u neželjenoj situaciji, jer bi u slučaju sudara zaštitili noge vozača i putnika.

Motor sa oznakom 1.2 PureTech koristi turbopunjač, koji sa 3 cilindra, iz radne 1.199 ccm razvija 130 KS i 230 Nm obrtnog momenta, već pri 1.750 o/min. Dok je nezagrijan, ovaj motor radi dosta grubo, ali kako se zagrijava, tako se i njegova radna kultura poboljšava i postaje sve uglađeniji, a pri višim obrtajima daje dobar, ali uvježbanom uhu prepoznatljiv trocilindraški zvuk, što zapravo i nije loše.

Vožnja nije zamorna, bez obzira da le se vozite po autoputu ili po krivudavim planinskim cestama. Dobro podešen ovjes se vema dobro ponaša u zajednici sa 17 inčnim felgama i gumama (Michelin) dimenzija 215/60 R 17. Osjećaj na volanu je dosta dobar (unatoč dimenzijama volana), pa će vožnja po vijugavim cestama, čak i u brzom ritmu, stvarati zadovoljstvo.

Pri svemu tome, Peugeot 2008 je dosta ekonomičan, pa smo tokom testa, u prosjeku trošili 6,5 l/100 km, što ne odudara mnogo u odnosu na tvrničke podatke.

Na BH tržištu, Peugeot 2008 je dostupan sa benzinkim motorom 1.2 PureTech u izvedbama sa 100, 130 i 155 KS, sa početnom cijenom od 35.056 KM (100 KS, Active), sa dizelskim motorom 1.5 BlueHDI sa 110 i 130 KS, sa početnom cijenom od 38.714 KM, kao i sa električnim pogonom, odnosno elektromotorom snage 100 kW, za kojeg bi trebalo izdvojiti najmanje 66.705 KM, a kompletnu ponudu možete pogledati ovdje

Testni model se po opremljenost nalazi otprilike u sredini ponude, pa njegova cijena (po katalogu + opcije) iznosi 43.721 KM, a sa popustom, takav model se može nabaviti po cijeni od 40.441 KM.

Naravno, cijenu određuje oprema, koju kupac može individualno odabrati.

U svakom slučaju, Peugeot 2008 je automobil koji vas neće razočarati svojim voznim svojstvima, ponudom prostora i cijenom.

Serijska oprema Allure:

Digitalna 3D instrument  tabla sa prikazom u dva nivoa

Pokretanje motora pritiskom na dugme DML

Automatsko kočenje u hitnom slučaju Active Saftey Break (AEBS3 kamera + radar)

Kamera za pomoč u vožnji unazad

Peugeot Connect Box

Dodatna oprema:

Grijanje vjetrobranskog stakla (225 KM)

Grijana prednja sjedišta (375 KM)

Otključavanje vozila bez ključa sa dva daljinska upravljača (656 KM)

Sktivni tempomat sa funkcijom ACC do 30 km/h (656 KM)

Specijalna boja Fusion narandžasta (bez doplate)

 

Tehnički podaci:

Motor PureTech 130, 3 cilindra, 1.199 cm3
Maksimalna snaga 96 kW (130 KS) pri 5.500 o/min
Maksimalni obrtni momenat 230 Nm pri 1.750 o/min
Potrošnja goriva 5,3-6,2 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 120-140 g/km
Masa vozila 1.328 kg
Performanse
Maksimalna brzina 196 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 9,8 s
Dimenzije
Dužina 4.300 mm
Širina 1.987 mm
Visina 1.530 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.605 mm
Zapremina rezervoara 44 l
Zapremina prtljažnika 434 – 1.467 l
Cijena testiranog vozila 40.441 KM

 

Velika pažnja posvećena je svakom detalju

Iz svakog ugla Peugeot 2008 izgleda atraktivno

Kamera za vožnju unazad će znatno pomoći vozaču

 

Prethodni članakNew York će zabraniti prodaju vozila sa motorima SUS do 2035. godine
Sljedeći članakUpoznajte Volkswagen Aero B – električni nasljednik Passata

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime