Peugeot 308 je prvi put predstavljen 2007. Godine, kao nasljednik popularnog moela 307. Nakon osvježenja, 2011, druga i aktuelna modelska generacija predstavljena je 2013., kada se okitila međunarodnom titulom European Car of the Year 2014. Početkom ove godine, Peugeot je osvježio ovaj model i dizajnerski i tehnološki, kako bi zadržao značajnu tržišnu poziciju i status jednog od najprodavanijih modela ovog proizvođača.

Redizajnom, Peugeot 308 je dobio novu rešetku hladnjaka, poklopac motora, prednji branik, te jasnije, izraženije i modernije linije. Naravno, tu su i svjetlosne baterije sa LED elementima. Također, naglašena je i bočna linija, posebno prema stražnjem dijelu, što stvara sportski utisak i odlično se uklapa u nova, prepoznatljiva, stražnja svjetla.

Izmjene u unutrašnjost su diskretnije, a posebno efektno djeluje displej na centralnoj konzoli, blago zakrenut prema vozaču. Naravno, tabla sa instrumentima se gleda preko volana, što je postalo uobičajeno kod novih modela ovog proizvođača, a to vozaču daje sigurnost. Tabla sa instrumentima je pregledna i dobro osvijetljena, a analogni brzinomjer i obrtomjer, odnosno njihove kazalje se kreću u suprotnim smjerovima, što je detalj na koji se treba privići.

Centralna konzola je oslobođena brojnih komandi, koje su smještene na taktilni displej smješten na vrhu, a koji omogućuje kontrolu ne samo audio sistema i navigacije, već i klima uređaja i ostalih postavki vozila.

Sjedišta su, kako se i moglo očekivati, udobna i ugodna za sjedenje, a mogu se podešavati prema potrebama korisnika. Naravno, prije prve voženje potrebno je podesiti položaje sjedišta i volana, te naći optimum, kako bi sve kontrole bile vidljive, a vožnja nezamorna. Dobro podešeno sjedište i položaj volana će omogućiti dugotrajnu vožnju, nakon koje se nećete osjećati umorno.

Odabir i kvalitet materijala su također veoma dobri, što sugeriše da ovaj automobil možete voziti dugi niz godina, a da pri tome ne izgubi dobar izgled.

Stražnja klupa je udobna, ali će visočiji putnici imati poteškoće sa nedostatkom prostora za noge i koljena, iako će se oni nižeg rasta osjećati komforno. Dio razloga za nedostatak prostora leži u relativno kratkom međusovinskom rastojanju, od 2.620 mm, ali i prtljažniku zapremine od 420 l (470 l bez rezervnog točka), koji će bez poteškoća prihvatiti velike kofere.

U vožnji se Peugeot 308 ponaša veoma, čak iznenađujuće, dobro, jer su ciljevi prilikom konstruisanja bili jasni i jednostavni: postići performanse i efikasnost.

To je postugnuto primjenom nove EMP2 platforme, laganih i čvrstih materijala, te redizajniranim sistemom vješanja. Tako je novi 308, u odnosu na prethodnu modelsku generaciju lakši, u prosjeku, za 140 kg.

Na taj način postignuta je udobnost, tipična za automobile francuskih proizvođač, uz zadržavanje dobrih, gotovo sportskih voznih svojstava. Kratki prevjesi i dobar raspored mase, te precizan upravljač osiguravaju dinamičnu vožnju u svim uslovima. Tokom testa, pokušali smo automobil izvesti iz ravnoteže, čak i na snijegom prekrivanoj cesti, ali osjećaj sigurnosti nismo narušili, jer prednji dio nema tendenciju zadržavanja pravca i znatnog klizanja ‘preko nosa’, niti se stražnji dio zanosi, niti se automobil naginje u krivinama.

Testni model pokreće 1.6 BlueHDi turbodizelski motor sa 120 KS i 300 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je u sredini dizelske ponude i rijetko će vam zaista trebati više snage. Mjenjač sa šest stepeni prenosa radi veoma dobro i precizno, čak i na niskim temperaturama.

Proizvođač navodi da ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 9,6 sekundi, da je maksimalna brzina 189 km/h, te da je prosječna potrošnja 3,7 l/100 km. Tokom testa, uvjerili smo se da su podaci o performansama tačni, iako je prosječna potrošnja malo premašila 6 l/100 km. Zapravo, sa ovakvom potrošnjom treba biti zadovoljan, jer smo većinu kilometara prevezli u gradskoj vožnji, sa temperaturama oko 0 °C. Drugačije rečeno, Peugeot 308 je dosta štedljiv i ekonomičan automobil, pa smo sigurni da bi potrošnja goriva na otvorenom putu i u drugačijim, ljetnim vremenskim uslovima, bila znatno manja i približnija tvornički deklarisanim podacima.

Cijena ovakvog vozila, prema cjenovniku, i sa opcijama (u specifikaciji) iznosila bi 41.078 KM, dok je cijena testiranog vozila prihvatljivih 37.586,37 KM.

Naravno Peugeot 308 dostupan je sa različitim motorima i paketima opreme, od kojih zavisi krajnja cijena. U modelskoj ponudi su benzinski motori sa 110 i 130 KS, te turbodizelski 1.6 BlueHDi, sa 100 i 120 KS, te 2.0 BlueHDi sa 150 KS. Cijena osnovnog modela sa benzinskim motorom iznosi 28.491 KM, dok bi za najsnažniji turbodizelaš trebalo izdvojiti 47.811 KM.

Peugeot 308 spada u segment kompaktnih automobila, gdje je konkurencija veoma jaka i nemilosrdna, ali zbog svojih komparativnih prednosti lako nalazi put do kupaca. Naime, ovaj model se izdvaja dobrim dizajnerskim rješenjima i eksterijera i enterijera, te bogatom ponudom pogonskih agregata, te osnovne i dodatne opreme. Naravno, jedan od bitnih faktora su prihvatljive cijene i dosta visok nivo kvaliteta.

Serijska oprema:

 

Električni servo volan manjih dimenzija

Instrumentna ploča tipa nivo 1&2

Sistem protiv blokiranja točkova (ABS)

Elektronska raspodjela sile kočenja (REF)

Inteligentni sistem za pomoć kod naglog kočenja (AFU)

Sistem za kontrolu stabilnosti vozila (ESP)

Detektor niskog pritiska u gumama (DSGi)

Indikator za nezakopčan sigurnosni pojas

Tritačkovni sigurnosni pojasi na stražnjoj klupi

Sistem ISOFIX (2x na stražnjoj klupi)

Zračni jastuk za vozača i suvozača (mogućnost isključenja)

Bočni zračni jastuci na prednjim sjedištima

Zavjesasti zračni jastuci za putnike u prvom i drugom redu

Električno sekvencijalno otvaranje prednjih stakala sa zaštitom od uštinuća

Tempomat i limitator brzine

Preklopiva stražnja klupa i djeljiva u omjeru 2/3-1/3

Sjedište vozača sa podešavanjem visine

Priključak USB i AUX – BEZ CD čitača

Sistem za handsfree telefoniranje Bluetooth

Automatski dvozonski klima uređaj s podešavanjem na ekranu na dodir

Sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Assist)

Radio RCC s ekranom na dodir 9.7 , tri – Tuner, 6 zvučnika,

Automatski brisači stakla – senzor za kišu

Upozorenje za pomoć kod mijenjanja u višu brzinu – GSI

Podesivi naslonjači za glavu na stražnjoj klupi (3 naslonjača)

Sjedište za vozača i suvozača sa podešavanjem visine

Džepovi na poleđini prednjih sjedišta

Ručno podešavanje vozačevog sjedala u lumbalnom djelu

Električno sekvencijalno otvaranje stražnjih stakala sa zaštitom od uštinuća

Unutrašnji fotosenzibilni retrovizor

Funkcija svjetla ”FOLLOW ME HOME”

Volan, ručica mjenjača presvučeni kožom

Ručice na vratima u boji karoserije

Vanjski retrovizori u boji karoserije

Električna parkirna kočnica

Prednja sjedala sa ojačanim bočnim dijelom naslona i proširenim jastucima

Unutrašnjost od tkanine & TEP – GUERANDE SIVA ili MISTRAL CRNA

FULL LED’ prednji farovi

LED pokazivači smjera sa sekvencijalnim djelovanjem*

LED Maglenke

Instrumentna ploča tipa nivoa 3

Ručno podešavanje vozačevog sjedala u lumbalnom djelu

Naslon za ruke u stražnjem redu s otvorom za skije

LED unutrašnja stropna rasvjeta

Osvjetljenje u području nogu

Prednji parking senzori

Stražnji parking senzori

Kromirani obrubi maglenki

Kromirani obrubi bočnih stakala

Kromirane letvice na prednjoj maski

Paket ‘Pomoć vozaču’:

– Automatsko prebacivanje sa dugih na kratka svjetla

– Sustav praćenja vozačeve pozornosti

– Aktivni sistem za alarmiranje kod nenamjernog prelaska vozne trake

– Prepoznavanje znakova ograničenja brzine i preporuka brzine

16” ALU felge ”ZIRCON”

Rezervni točak manjih dimenzija

 

Opcijska oprema:

 

WLF5 – Navigacija + DAB radio (1.369 KM)

VD10 – Dodatno zatamnjena stakla u drugom redu i stražnje staklo ( 188 KM)

ZH2R – 17’’ aluminijske felge RUBIS  (563 KM)

EGM0 – Plava Magnetic (713 KM)

Tehnički podaci:

Maksimalna snaga88 kW (120 KS) pri 3.500 o/min
Maksimalni obrtni momenat300 NM pri 1.750 o/min
Potrošnja goriva3,7/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO296 g/km
Masa vozila1.255 kg
Performanse
Maksimalna brzina189 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h9,6 s
Dimenzije
Dužina4.253 mm
Širina1.804 mm (bez retrovizora)
Visina1.457 mm
Međuosovinsko rastojanje2.620 mm
Zapremina rezervoara53 l
Zapremina prtljažnika420 l
Cijena testiranog vozila37.586,37 KM

Komentari

komentara

OSTAVITI ODGOVOR