Toyota bZ Compact najavljuje električnog nasljednika C-HR

191

Prije gotovo godinu dana Akio Toyoda predstavio je desetak maketa koje najavljuju nove automobile Toyote i Lexusa. Kao što vidite, nije to bio samo prikaz kreativnosti dizajnera, već prava najava revolucije u ovim brendovima. Naknadni projekti materijaliziraju se u serijske automobile. Jučer smo predstavili atraktivni i vrlo napredni novi Prius, nakon toga prisustvovali lansiranju nove Toyota Corolle Cross na BiH tržištu, a danas je je na redu Toyota bZ Compact SUV, električni nasljednik C-HR-a.

Toyota bZ

Toyota bZ Compact SUV bit će vrlo važan automobil za marku. Japanci polažu velike nade u njega.

C-HR je veoma uspješan model koji je postao veoma prodavan u cijelom svijetu. U Evropi je C-HR postao poznat po svojim hibridima. Međutim, u SAD postoji jasan pomak prema električnim motorima. Tako Toyota priprema vizualno upečatljiv model koji će se uklopiti u pomodni segment kompaktnih crossovera.

Toyota bZ

Toyota bZ Compact SUV upravo je takav automobil. Dizajn jasno asocira na dobro poznati C-HR. U općem konceptu sačuvan je karakterističan oblik i specifična poleđina.

Toyota bZ

Koncept bZ dobio je novi prednji dio, pozivajući se na dosljedno implementiranu liniju u Toyoti. Kao i kod Priusa, ovdje imamo svjetla skrivena u jednom spektakularnom luku, razapetom preko cijele širine automobila.

Toyota bZ

Straga su jednostavna LED svjetla sa svjetlosnim potpisom koji podsjeća na Toyotu Yaris Cross.

Interijer je tipičan za konceptne automobile i može se preskočiti

Toyota bZ

Ključno pitanje je svrha stvaranja ovog koncepta. Toyota ne spominje ništa o pogonu i ne hvali se detaljima o potencijalnoj proizvodnji.

Ipak, u jedno možemo biti sigurni – ovaj će automobil na tržište stići u nešto ublaženom obliku.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakSamo je stari Subaru savladao zaleđenu i snijegom prekrivenu cestu (video)
Sljedeći članakEuro NCAP razbio 16 automobila. Hyundai Ioniq 6 zabilježio gotovo savršenu zaštitu sigurnost odraslih putnika

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime