WEC šampiobnat (FIA World Endurance Championship) se smatra jednom od najtežih automobilskih disciplina, a trka 24h Le Mansa je najteže iskušenje tog šampionata, koje se tradicionalno, po 87-mi put, održava na stazi Circuit de la Sarthe.

Ove godine, bolidi Toyota Gazoo Racinga, gotovo da nisu imali pravu konkurenciju u LMP1 klasi, te su nadmoćno pobijedili, ostavivši trećeplasirani bolid #11 SMP (u sastavu: Petrov, Aleshin i Vandoorne) za 6 krugova.

Na kvalifikacijama je nebolji bio bolid #7 TS050 HYBRID bio najbrži i zauzeo pole poziciju, pa je posada u sastavu Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López povela trku i vodila sve do 367. kruga, postavila najbrže vrijeme kruga od 3 m 17,297 s, kada se desio kvar na senzorima pritiska u gumama, pa je José María López, dva puta vozio u box na promjenu guma, čime je izgubio stečenu prednost od 2 minuta.

To je iskoristio bolid #8 TS050 HYBRID, sa posadom u sastavu Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, pa je Nakajima preuzeo čelnu poziciju, koju je zadržao do kraja trke, ta pobijedio sa prednošću od 16,972 s. Tako je Nakajima postao prvi japanski vozač koji je osvoji svjatski šampionat na kružnim stazama.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR