Toyota GR DKR Hilux T1 + potvrdila učešće na Dakaru 2022

194
Toyota GR DKR Hilux T1 +

Toyota je službeno potvrdila svoje učešće na Dakaru 2022 predstavljanjem prototipa reli automobila koji će u januaru juriti po pijesku Saudijske Arabije. Za volanom će biti pobjednik relija 2011. Nasser Al-Attiyah.

Toyota GR DKR Hilux T1 +

Sljedeći reli Dakar startat će 2. januara 2022 u Saudijskoj Arabiji. Jedan od brendova koji je upravo najavio punu spremnost za sudjelovanje na eventu je Toyota. Japanci su pripremili jedinstveni Hilux, koji će se suočiti s teškoćama pješčanog izazova.

GR DKR Hilux T1 +, kako glasi puni naziv reli automobila, ispod haube skriva 3,5-litreni V6 poznat iz Land Cruisera GR Sport. U skladu sa uputama FIA-e, jedinica u ovoj konfiguraciji stvara 400 KS snage i 600 Nm maksimalnog okretnog momenta.

Toyota GR DKR Hilux T1 +

Ovo je više od prethodnog Hilux rally automobila. Toyota, međutim, podsjeća na puno veću masu, koja je prema novim propisima povećana na 2000 kg. Ipak, izvedba bi trebala biti spektakularna.

Dakar Hilux startat će u Gazoo Racing bojama, istim bojama koje već poznajemo iz WEC i WRC utrka. Ukupno se na početku postavljaju čak 4 primjerka. Na sjedalima će sjediti: Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Giniel de Villers / Dennis Murphy, Henk Lategan / Brent Cummins i Shameer Variava / Danie Stassen.

Komentari

komentara

Prethodni članakToyota Hilux osvojila International Pick-up Award 2022
Naredni članakNovi automobili. Jesu li sada u potpunosti dostupni? Rade li tvornice punom parom?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here