Toyota i Lexus će 2020. predstaviti svoju autonomnu flotu

384

Japanski proizvođač automobila je potvrdio da će iskoristiti sljedeće Ljetnje olimpijske igre koje će se 2020. održati u Tokiju kao mjesto na kome će predstaviti sljedeću generaciju svojih autonomno upravljanih modela. Za sada nije tačno poznato o kojim će se sve modelima raditi ni o kom će tačno nivou autonomnog upravljanja biti reč.

Ova najava je stigla od strane Toyotinog šefa za razvoj sistema autonomnog upravljanja, Kena Koibuchija koji je takođe dodao da će u Tokiju 2020. biti predstavljeni i prototipi sistema autonomnog upravljanja koji će na tržište stići do kraja sljedeće decenije. Očekuje se da je u ovom posljednjem slučaju riječ o sistemima petog nivoa, odnosno o sistemu autonomnog upravljanja koji ne zahtjeva nikakav input od strane vozača.

Inače, japanski proizvođači užurbano rade na veoma preciznom mapiranju svih japanskih saobraćajnica, a Koibuchi vjeruje da će do 2020. svi glavni putevi poput autoputeva biti pokriveni što će omogućiti veoma jednostavno saobraćanje polu-autonomnih vozila širom Japana.
Prethodni članakŠkoda – globalna isporuka vozila povećana u julu 4% u odnosu na juli prošle godine
Sljedeći članakContinental New Wheel mijenja koncept automobilskog točka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime