Toyota objavila planove za naredne godine kada je riječ o baterijama

Toyota je predstavila “mapu puta” za razvoj baterija za nadolazeće električne automobile. Uskoro možemo očekivati ​​neke novosti.

Toyota je prilično oprezna po pitanju elektrifikacije svoje ponude, za sada se fokusirajući (s pravom) na hibridne automobile. Prvi globalni električni automobil marke, bZ4x, do sada je dobio mješovite kritike. U međuvremenu, proizvođač je objavio planove za naredne godine kada je riječ o baterijama.

Toyota Prius (2023). Cijena u BiH kreće od 92,700 KM

 

Dugo se govorilo da Japanci rade na baterijama s krutim elektrolitom, a ne tekućim. Očekuje se da će ova vrsta baterije biti revolucionarna u smislu cijene, dometa i vremena punjenja. No, za sada je ta premijera još daleko. Da, Toyota planira dvije linije ove vrste proizvoda, ali tek 2027-2028 i kasnije. Prve baterije s krutim elektrolitom trebale bi biti litij-ionske, imati domet od preko 1000 km, te će se puniti od 10 do 80% za 10-ak minuta (naravno uz pretpostavku odgovarajućeg punjača) .

Ranije ćemo dobiti nekoliko novih serija baterija, ali još uvijek u “postojećoj” tehnologiji. Međutim, Toyota se oslanja na bipolarne baterije, koje trenutno koristi u hibridnim sistemima.

2026. godine trebali bismo dobiti prvi novi proizvod, koji je Toyota opisala kao bateriju “Performance”. Možda će ići na sportskije automobile proizvođača. Litij-ionski sistem trebao bi osigurati domet veći od 800 km (standard WLTP), uz brže punjenje i 20% nižu cijenu nego u slučaju bZ4x.

Godinu dana kasnije na tržište stiže LiFePO baterija u bipolarnom sistemu. Imat će kraći domet, cca 600 km, ali će ga karakterisati vrlo niska cijena, cca 40% niža od trenutno korištene tehnologije.

Treća serija bit će “High Performance”, koja će debitovati 2027.-2028. Bit će jeftiniji od “Performancea”, ali će također nuditi veliki domet – oko 1000 km .

Prethodni članakPredstavljen prvi autonomni taksi za osobe s invaliditetom
Sljedeći članakImao je samo 2 sekunde da uspori sa 230 km/h (video)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime