Toyota je danas i zvanično potvrdila da će u SAD-u početi da proizvodi novi manji SUV model. Za sada o ovom novitetu nema konkretnih detalja, ali je najavljeno da će se njegova proizvodnja odvijati u novom postrojenju “Mazda Toyota Manufacturing” u Hantsvilu u Alabami. Ova fabrika je trenutno u izgradnji (u saradnji sa Mazdom), dok će sa proizvodnjom startovati tokom 2021. godine. To automatski znači i da novi Toyotin SUV neće na tržište prije 2021.

Toyota je inače po prvobitnim planovima u toj fabrici trebalo da proizvodi Corollu (150.000 komada godišnje), ali je zbog rastuće potražnju za SUV vozilima japanska kompanija na kraju promjenila planove. Mada trenutno nema informacija o tom novom SUV-u, nezvanično se pominje da bi to možda mogla da bude serijska verzija FT-4X Concepta (na slikama) koji je Toyota prikazala u aprilu 2017. godine na sajmu u Njujorku.

FT-4X Concept je dugačak 4249 mm, širok 1821 mm, visok 1623 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2639 mm.

Možemo očekivati da će se novi Toyotin SUV bazirati na platformi TNGA, kao i da će se u njegovoj ponudi nalaziti hibridna varijanta a vjerovatno i verzija sa pogonom na sva četiri točka. Novi model će pojačati Toyotinu američku paletu SUV vozila koju trenutno čine CH-R, RAV4, Highlander, 4Runner, Sequoia i Land Cruiser.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR