Tržište preplavljeno baterijama za električne automobile – nema ko da ih kupi

Očekuje se da cijene baterija padnu, što bi moglo da utiče i na pad cijena električnih automobila.

Nova analiza pokazuje da će ponuda baterija biti pet puta veća od tražnje – već sljedeće godine. Istovremeno, u Evropi se gradi 250 novih fabrika baterija.

Nema tu ekonomske logike. Odnosno ima, očekuje se da cijene baterija padnu.

“Ovo je dobra vijest za proizvođače automobila i kupce električnih automobila, ali pokazuje i da se novi igrači u industriji baterija suočavaju sa izazovnim vremenom“, piše Bloomberg NEF.

Švedski proizvođač baterija Northvolt odlučio je da stavi na čekanje planiranu fabriku baterija sa 1.000 zaposlenih u Borlengeu u Njemačkoj.

Ubrzo nakon te vijesti, ispostavilo se da je BMW otkazao narudžbu vrijednu dvije milijarde eura Northvoltu. Za kratko vrijeme, igra na tržištu baterija se potpuno promijenila – od velike tražnje do kolapsa.

Bloomberg NEF u svom osvrtu Electric Vehicle Outlook tvrdi da je svjetsko tržište preplavljeno baterijama iz novih fabrika, dok je rast prodaje električnih automobila naglo usporen.

Rezultat je da će do kraja sljedeće godine na tržištu biti pet puta više baterijskih ćelija nego što je potrebno za pokrivanje tražnje.

Situacija je najgora u Kini

 

 

 

Situacija je najgora u Kini, gde se vjeruje da će proizvodni kapaciteti premašiti potražnju za 400 odsto do kraja decenije.

Čak i u Evropi i SAD, suočavamo se sa ogromnim viškom baterija jer sve više fabrika baterija počinje da radi i gomila neprodatu robu.

U Evropi se gradi ukupno 250 fabrika baterija, a Northvolt trenutno gradi veliku fabriku baterija u sjevernoj Njemačkoj.

Političari u Evropi i SAD promovišu dalja ulaganja u fabrike baterija, uprkos prevelikim kapacitetima.

Postoji veliki strah da će Kina postati dominantna u sektoru proizvodnje baterija. Ali sa gomilanjem fabrika rastu i zalihe neprodatih baterija.

Hyundai Kona (2024). Cijena u BiH kreće od 48.900 KM
Izvor

Prethodni članakHakerski ​​​​napad paralisao hiljade trgovaca automobilima u SAD i Kanadi
Sljedeći članakHit na mrežama: Kako u Novom Pazaru čuvaju automobile od grada? (foto)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime