Eksperiment Univerziteta Perdju je dokazao da nova farba može da održava nižu temperaturu pod direktnom sunčevom svjetlošću i da reflektuje više ultraljubičastih zraka.
Inženjeri sa Perdjua, SAD, razvili su bijelu farbu koja sve površine može da održi hladnim – tačnije, do 7,8 ° C hladnijima od njihove okoline. Štaviše, ova “superbijela” odbija 95,5% sunčeve svjetlosti i efikasno reflektuje infracrvenu toplotu.

Boja djeluje tako da ne apsorbuje gotovo nimalo sunčeve energije. Čak može da pomogne u vezi sa klimatskim promenama, tako što će reflektovati toplotu sa Zemlje u duboki svemir gde više ne može uticati na našu planetu, piše Revijahak. “Ne premještamo toplotu sa površine Zemlje u atmosferu. Samo sve to odbacujemo u svemir, koji je kao beskonačni frižider”, rekao je Xiangyu Li, istraživač sa MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji je takođe radio na ovom projektu.

Kako bi dokazali efikasnost svog novog proizvoda, istraživači sa Perdjua su snimili slike njihove farbe infracrvenim kamerama i uporedili ih sa uobičajenom bijelom bojom, a eksperiment je pokazao impresivne rezultate.

“Infracrvena kamera daje vam očitavanje temperature baš kao što bi termometar izmjerio vašu tjelesnu temperaturu. Ova očitavanja potvrdila su da naša farba ima nižu temperaturu – i od svoje okoline i od komercijalnih predmeta”.

Eksperiment je pokazao da nova farba može održavati nižu temperaturu pod direktnom sunčevom svjetlošću i reflektovati više UV zraka.

Sad, zamislite da se ova boja koristi u svim našim gradovima na svim zgradama i putevima. Bio bi to zaista kreativan način borbe protiv globalnog zagrijavanja…
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR