Njemački proizvođač uskoro će zvanično predstaviti svoj prvi električni SUV, model ID.4, za koji ima velike planove.

Poslijee početnog zaostatka za nekim proizvođačima, Volkswagen se ubrzanim korakom uključuje u masovnu elektrifikaciju, pa nakon kompaktnog električnog hečbeka ID.3, uskoro stiže i SUV ID.4. Ovaj model će se izrađivati u Evropi, Kini i SAD, pa VW očekuje da će godišnje širom svijeta moći da proda i svih 500.000 vozila. Svakako da će mu glavna tržišta biti američko i kinesko, a ne treba zanemariti ni Evropu u kojoj iz godine u godinu raste broje električnih automobila na putevima.

U Volkswagenu ne očekuju da će ID.4 u početku privući baš pola miliona kupaca, ali smatraju da bi to moglo da se dogodi za 4-5 godina. Naime, kako kažu u njemačkom proizvođaču, realno je da do 2025. ukupna prodaja Volkswagenovih električnih modela iznosi 1,5 miliona, od čega bi trećinu činila prodaja ID.4. Upravo bi SUV ID.4 trebalo da bude ozbiljan konkurent Teslinom Modelu Y, koji je takođe nedavno stigao na tržištu.

Volkswagen je pokrenuo veliku električnu ofanzivu i ulaže značajna sredstva u elektrifikaciju svojih model, a planira da do 2024. investira čak 11 milijardi evra u te svrhe.
Izvor

Prethodni članakKako kupiti dobar polovni dizelaš?
Sljedeći članakFord F serije dobio kinesku repliku

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime