Volkswagen najavio MEB+ platformu

343

Napori Volkswagen grupe za elektrifikaciju su bazirani na MEB arhitekturi, a njemački proizvođač automobila planira da poboljša tu platformu.

Tako će u narednim godinama MEB postati MEB+, nudeći veći domet i brže punjenje.

Proizvođač automobila je rekao da ulaže značajna ulaganja u dalji razvoj tehnologije da bi „iskoristio puni potencijal ove uspešne platforme i da bi osigurao da ona ostane konkurentna“.

Prema kompaniji, poboljšana MEB+ platforma će ponuditi do 700 kilometara dometa i biće sposobna za brzinu punjenja od 175-200 kilovata. Arhitektura će postići ove brojke koristeći nove generacije baterija. Volkswagen će takođe poboljšati „digitalnu infrastrukturu“ platforme, za koju kompanija kaže da bi mogla da donese „značajne skokove“ u automatizovanim funkcijama vožnje.

Broj vozila baziranih na platformi će se takođe povećati u narednim godinama. Proizvođač automobila planira da lansira 10 novih modela do 2026. Kompanija planira automobile i za premium segmente, ali jedan od novih automobila će biti početni model sa cijenom od 25.000 eura.

MEB platforma je lansirana 2019. godine sa modelom ID.3. Sada više od 670.000 vozila koristi arhitekturu, od kojih su 500.000 VW ID modeli. Audi, Cupra i Škoda takođe koriste platformu. Volkswagen međutim nije precizirao kada će nova arhitektura debitovati.

Volkswagen je najavio i ogromnu investiciju u svoju glavnu fabriku u Wolfsburgu.

Do početka 2025. njemački proizvođač automobila uložiće oko 460 miliona eura u fabriku u Wolfsburgu, gde će od sljedeće godine sa proizvodnih traka početi da silazi i unaprijeđeni ID.3.

U svom zvaničnom saopštenju, Volkswagen pominje i novi električni SUV. On će se takođe proizvoditi u fabrici Volfsburgu i biće baziran na modifikovanoj verziji MEB platforme pod nazivom MEB+. Pre navodima Volkswagena, veruje se da će biti pozicioniran u kompaktnom segmentu.

„To je najveći segment vozila na svijetu, dom je našeg popularnog Tiguana. Novi model bi idealno dopunio modele ID.4 i ID.5. Na ovaj način nameravamo da dalje proširimo svoju tržišnu poziciju i da našim kupcima pružimo visokokvalitetna vozila koja očekuju od nas“, rekao je generalni direktor marke Tomas Šefer.

Arhitektura MEB+ će ponuditi veće brzine punjenja i veće domete sa jednim punjenjem. Baterijske ćelije koje će se koristiti u budućem e-SUV-u i drugim modelima će se proizvoditi u fabrici Salcgiter.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

Prethodni članakPolicija dobiva novi važan alat: Mali tester na droge otkriva gotovo sve opijate!
Sljedeći članakVolkswagenove velike najave: Dolazi električni SUV s dometom od 700 km!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime