Prije 50 godina, Volvo Trucks je formirao tim za istraživanje saobraćajnih nesreća ART (Accident Research Team), sa ciljem sistematskog prikupljanja i analize detaljnih informacija. Tako stečena znanja pružaju jedinstvenu vrijednost za razvoj sigurnosnih sistema i konstrukciju budućih vozila, kako bi transport i kamioni bili sigurniji za sve učesnike u saobraćaju.

Rad ART-a je usmjeren na poboljšanje aktivne i pasivne sigurnosti. Istraživanja na polju pasivne sigurnosti osmišljena su sa ciljem smanjenja posljedica nesreće, dok je aktivna sigurnost usmjerena na izbjegavanje nesreće, te ublažavanje posljedica i materijalne štete.

Razumijevanjem načina na koji se saobraćajne nesreće događaju, te dubinskim istraživanjem, može se pomoći u sprečavanju ponavljanja nesreća i zaštiti ljudskih života.

„Svake godine 1,35 miliona ljudi izgubi živote u saobraćajnim nesrećama širom svijeta. To shvatamo veoma ozbiljno. Istraživanja našeg tima doprinose dragocjenom uvidu, što pomaže vozačima, stvarajući sigurnije radno okruženje i povećava nivo sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju. Ovaj rad podržava našu viziju u kojoj ne bi trebalo biti nezgoda u koje su uključeni Volvo kamioni“ objašnjava Anna Wrige Berling, direktorica saobraćaja i sigurnosti proizvoda u Volvo Trucks.

Danas je ART interdisciplinarna istraživačka mreža stručnjaka koji stvaraju i dijele jedinstvene uvide o uzrocima nesreća, te nadopunjuju znanja stečena u laboratorijskim testovima. Tim koristi analizu podataka nacionalne i regionalne statistike saobraćaja, da bi stekao još dublje razumijevanje uzroka nesreća.

„Već 50 godina ART istražuje mjesta nesreća, sa ciljem pružanja ključnih informacija o sigurnosti našim programerima proizvoda. Gledajući u budućnost,ART će i dalje doprinositi radu Volvo Trucksa na poboljšanju sigurnosti na cestama, kako za tradicionalnu vožnju, tako i za nova autonomna vozila“ dodaje Anna Theander, voditeljica ART-a.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR