Volvo XC60 je slovio kao jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi, a taj epitet nosi već 9 godina. Njegov uspjeh na tržištu, mjeri se sa gotovo milion proizvedenih i prodanih primjeraka i činjenicom da zauzima udio od gotovo 30% globalne prodaje ovog proizvođača.

„Imamo bogato naslijeđe u stvaraju elegantnih i dinamičnih SUV-ova, koji nude najnovije tehnologije. Novi XC60 neće biti izuzetak. To je savršen automobil za aktivan stil života, a to predstavlja sljedeći korak u našem planu transformacije“, rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car Group.

Novi XC60, jedan od najsigurnijih automobila ikada napravljenih, jer uz već postojeće donosi i brojne nove sigurnosne sisteme. Tako je već poznati sistem City Safety unaprijeđen novim Steer Assist sistemom, koji pomaže prilikom upravljanja, a tu je i je potpuno novorazvijeni sistem nazvan Oncoming Lane Mitigation koji manevrisanjem upravljačem, koristeći Steer Assist, pomaže pri izbjegavanju direktnog sudara. Također, tu je i novi Blind Spot Indication System (BLIS) koji koristi Steer Assist sistem kako bi se smanjio rizik od sudara prilikom mijenjanja kolovozne trake.

Naravno, tu je i napredni polu-autonomni sistem za pomoć vozaču nazvan Pilot Assist, koji se brine o upravljanju, ubrzavanju i usporavanju na označenim putevima do brzine od 130 km/h, a koji će u novom XC60 biti dostupan kao opcija.

Unutrašnjost, kako se i očekuje donosi novi nivo luksuza. Tu je novi četverozonski klima uređaj, sa filetrima koji uklanjaju štetne čestice, infotainment sistem sa Sensus i Volvo On Call aplikacijama, te potpunom integracijom sa sa CarPlay i Android Auto.

„Volvo XC60 je SUV koji nije dizajniran po ugledu na druge, već za vožnju. Spolja ima atletski izgled bezvremenske kvalitete. Unutrašnjost donosi majstorski sastav, dobra rješenja, uzoran izbor materijala i najsavremenije tehnologije – sve savršeno sklopljeno zajedno. Volvo XC60 pruža pravo skandinavsko iskustvo koje će učiniti da se naši klijenti osjećaju posebno“, rekao je Thomas Ingenlath, viši potpredsjednik dizajna u Volvo Car Group.

Volvo XC60 koristi SPA platformu, kao i veći XC90, što omogućuje iznenađujuće široku ponudu pogonskih agregata. U ponudi će biti D4 (dizelski) motor sa 190 KS, kao i D5, sa Power Pulse tehnologijom i 235 KS. Ponudu benzinskih motora će činiti T5 sa 254 KS, kao i T6 sa kombinacijom turbokompresora i mehaničkog kompresora, koji razvija 320 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Na vrhu ponude je nagrađivani T8 Twin  plug-in hibrid, sa 407 KS, sposoban za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,3 sekunde.

Proizvodnja novog Volva XC60 će početi polovinom aprila u tvornici Torslanda Plant u Švedskoj.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR