Toyota RAV4 je jedan od najprodavanijih SUV vozila koje je od 1994. godine steklo široku popularnost, dobrim performansama u svim uslovima vožnje, udobnošću i jednostavnošću.

Tokom godina, RAV4 se mijenjao u skladu sa potrebama korisnika i sa tehnološkim napretkom. Tako je već u četvrtoj generaciji RAV4 dobio i hibridnu izvedbu, a nova generacija ide i korak dalje.

Nova, peta po redu modelska generacija donosi dosta novih, prije svega tehničko-tehnoloških rješenja, ali i blagi zaokret ka svojim korijenima.

Naime, nova Toyota RAV4 koristi novu TNGA platformu koja omogućuje odlično iskorištenje unutrašnjeg prostora i komfor. Konkretno, nova Toyota RAV4, u odnosu na prethodnu generaciju nudi više prostora za putnike, prtljažnik osnovne zapremine (VDA) 580 l veći je od prethodnog (RAV4 Hybrid) za 79 l, prevjesi su skraćeni za 35 mm (5mm naprijed i 30 mm straga), karoserija je kraća za 5 mm, a međuosovinsko rastojanje duže za 30 mm. Istovremeno, novi automobil je 10 mm širi i 10 mm niži, ali ima veće rastojanje od tla, a time i bolja off-road svojstva. Također, poklopac motora je postavljen 15 mm niže, čime je poboljšana preglednost.

S tehničke strane, Toyotini stručnjaci su napravili još veći iskorak, jer dizelski motor više nije u ponudi.

Osnovni model pokreće benzinski motor radne zapremine 1.987 ccm, sa 151 KS (pri 6.200 o/min) i 195 Nm obrtnog momenta (pri 4.000 o/min), ali okosnicu čine novorazvijeni hibridi!

Svoj uspjeh RAV4 upravo duguje hibridnom pogonu. Zahvaljujući kombinaciji benzinskog motora i električnog motora, RAV4 je tiši, brži i ekonomičniji od sličnih automobila sa konvencionalnim motorom.

Osnovu čini Hybrid Dynamic Force motor, radne zapremine 2.494 ccm koji radi u Atkinsonovom ciklusu, što mu osigurava najviši mogući stepen efikasnosti. Možda izgleda nelogično: ali verzija sa pogonom na sva četiri točka je efikasnija od RAV4 sa samo prednjim pogonom. To je zato što više električnih motora može pružiti veću pomoć benzinskom motoru i stoga je potrošnja nešto niža, dok je ukupna snaga još veća.

Toyota RAV4 je u dostupna sa dvije izvedbe hibridnog sistema, jedan u obliku pogona samo na prednje točkove (218 KS) i drugi, sa pogonom na sva četiri točka (222 KS).

Tokom kočenja, kinetička energija se pretvara u električnu energiju, tako da se RAV4 nikada ne mora puniti preko utičnice. Elektronika određuje kada se motor koristi ili kada se oba motora međusobno dopunjuju. Da bi mogao kombinovati benzinski motor i električni motor, Toyota se odlučuje za tzv. kontinuirano varijabilni prijenos (CVT automatski mjenjač). Kao rezultat, reakcija na papučicu gasa je ponekad malo indirektna i ponekad se pri ubrzanju može javiti prigušeni zvuk. Međutim, ovo je više pitanje navikavanja.

Da bi RAV4 bio razuman izbor, naglasak je na sigurnosti (Toyota Safety Sense) koji već od osnovnog nivoa opreme dolazi sa sistemom automatskog kočenja kod opasnosti od sudara, detekcijom pješaka i biciklista čak i noću, inteligentnim prilagodljivim tempomatom (aktivan od 0 do 180 km / h), automatskim dugim svjetlima, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, detekcijom zamora i mnogim drugim.

Opciono je dostupan i „digitalni“ unutrašnji retrovizor. Po pravilu, radi kao redovno ogledalo, ali kada je pogled sa zadnje strane blokiran prtljagom, ogledalo se pretvara u ekran koji je povezan sa kamerom iza zadnjeg stakla i daje uvijek dobar pregled.

RAV4 je prva Toyota koja dolazi sa svojom aplikacijom. Ovo omogućava korisniku da zatraži tehničko stanje automobila, pošalje odredišta sa mobilnog telefona u navigacioni sistem i pomogne u pronalaženju parkiranog automobila.

Znajući da će ovaj model biti dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine već od početka februara, imali smo priliku isprobati mogućnosti ovog automobila, na zanimljivoj prezentaciji i vožnjama u Španiji, u okolini Barcelone.

Novi RAV4 se osjeća velikim i čvrstim, ali ne i teškim. Upravljač daje osjećaj povjerenja. Čak i kod većih brzina, RAV4 nastavlja slijediti put koji se odvija na primjeren način.

RAV4 je opremljen izuzetno jakim kočnicama i tako se ovaj veliki SUV može lako zaustaviti.

Prilikom izbora verzije sa pogonom na sva četiri točka koju smo imali priliku i isprobati, RAV4 zapravo uspjeva da se spasi na najzahtjevnijim terenima što nam je i dokazao na jednoj od zahtjevnijih off road staza koju smo imali priliku da prevezemo. Strmije padine RAV4 savladava bez da tijelo dodiruje tlo. Električni motori na prednjoj i zadnjoj osovini rade savršeno, što olakšava održavanje idealnog balansa između klizanja i prianjanja.

Dok konkurencija sada nudi i potpuno električna SUV vozila, Toyota se drži hibridnog pogona. Za to ima dosta razloga. Zapadna Evropa je spremna za električne automobile, ali ostatak svijeta i Bosna i Hercegovina još nije. Štaviše, vozači nisu uvijek spremni da se promjene, da istražuju nove tehnologije i prelaze na njih iako je krajnje vrijeme da počnu.

Odabirom kombinacije posebno snažnog benzinskog motora i električnog motora, RAV4 je više uzbudljiv i poželjan nego prije. Na taj način RAV4 doslovno i figurativno stvara više uzbuđenja.

Korištenjem eko opcije i korištenjem mirnijeg stila vožnje, provedena je testna potrošnja od 5,8 litara na 100 km.

Prodaja nove Toyote RAV4 već je počela u Bosni i Hercegovini. Cijene će se kretati od 55.740 KM za osnovnu verziju benzinca ili 64.740 KM za osnovni nivo opreme pogonjen Hybrid Dynamic Force motorom, pa do 83.700 KM za vrhunski opremljen model Premium HSD AWD.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR