Opel predstavlja novu, šestu po redu generaciju svog popularnog modela Corsa. Da podsjetimo, Corsa je prvi put predstavljena 1982. godine i od tada vojim mogućnostima i izgledom plijeni pažnju brojnih korisnika. Drugačije rečeno, Corsa egzistira već 37 godina, a o njenom tržišnom uspjehu najboLje govori impozantnih 13,7 miliona prodatih primjeraka, pa je to Opelov najprodavaniji model.

Nova generacija, tako, ispred sebe ima težak zadatak da zadrži već postojeću klijentelu, te pridobije još kupaca.

Kako bi u tome uspjela i opravdala očekivanja Opelovih zvaničnika, unaprijeđena je i izmijenjena u svakom smislu, te sa modelom pete generacije, gotovo da i nema ništa zajedničko, osim što se i dalje proizvodi u Zaragozi, u Španiji.

Nova Corsa je zasnovana na CMP (Common Modular Platform) platformi, grupacije PSA, kakvu već koriste DS3 Crossback, Peugeot 208 i 2008.

Nova platforma stvorila je nove mogućnosti, pa je nova Corsa dugačka 4.060, široka 1.765 i visoka 1.435 mm, sa međuosovniskim rastojanjem od 2.538 mm. U odnosu na prethodni model, dužaje za 39, niža za 48 mm, položaj sjedišta je niži za 28 mm, ali vozač i suvozač imaju 3 mm više prostora za glavu. Povećan je i prtljažnik, i to za 24 l, pa mu je osnovna zapremina 309 l, ali je ukupna masa smanjena čak za 108 kg, pa je automobil, sa vozačem, lakši od 1 tone (980 kg). To je postignuto tako što su 3-cilindarski motori lakši od 4-cilindarskih za 15 kg, nova sjedišta su lakša od starih za 10 kg, a poklopac motora napravljen je od aluminija, i lakši je od starog za 2,4 kg. Unatoč svemu tome, iz Opela tvrde da je torziona čvrstoća povećana za 15%.

Novi dizajn je elegantan i šarmantan, te daje novoj Corsi ponovo izgled malog hatchbacka, što rezultira odličnom aerodinamikom, sa otporom zraku Cd = 0,29 među najboljima u klasi.

Jedan od osnovnih elemenata koje se mogu odmah primijetiti su nova prilagodljiva IntelliLux LED matrix svjetla, po prvi put dostupna u subkompaktnom segmentu automobila. Sastavljena su od 8 LED elemenata, a njihov rad kontroliše prednja kamera, koja ih automatski prilagođava trenutnoj situaciji, a vrijeme reakcije je kraće od 1,3 – 1,8 s.

Kako bismo se uvjerili u mogućnosti ovih svjetala, organizatori promocije uz dnevnu, pripremili su i noćnu rutu u okolini Šibenika.

Ponudu pogonskih agregata čine benzinski motori sa snagama od 75, 100 i 130 KS, kao i tubodizelski motor sa 102 KS.

Osnovni motor je benzinski, atmosferski, radne zapremine 1,2 litra sa 75 KS i 118 Nm obrtnog momenta, a u jačim varijantama, dolazi se turbopunjačem, pa razvija 100, odnosno 130 KS, uz 205, odnosno 230 Nm obrtnog momenta. Turbodizelski motor radne zapremine 1,5 litara, razvija 102 KS, uz 250 Nm obrtnog momenta.

Tokom prvih vožnji ustanovil smo da su svi ponuđeni motori veoma ekonomični, što će obradovati buduće vlasnike.

Za sljedeću godinu, Opel priprema malo iznenađenje nazvano Corsa-e, odnosno električno pokretanu Corsu, sa baterijom kapaciteta 50 kWh i dosegom od 337 km.

Najzanimljiviji podatak je da je nova Corsa već sada dostupna kupcima u BiH, sa početnom cijenom od 23.400 KM.

Malo gorčine u svemu tome ostavlja činjenica da smo na promociji imali priliku voziti modele iz predproizvodne serije, što znači da će nakon promocije, nažalost, svi biti uništeni.

Volumenski model: Corsa Edition 1.2 (75 KS) 23.400 KM – oprema
Klima uređaj
Radio + c/b touchscreen 5” + Bluetooth + USB + 4 zvučnika + kontrole na upravljaču
Prednja kamera sa 4 funkcije (prepoznavanje znakova ogranič. brzine + upozorenje na opasnost prednjeg udara i detekcija pješaka + aktivna pomoć za držanje vozne trake + autom. kočenje pri malim brzinama)
Putni računar + ekran na instrument-tabli color 3,5 inča
Tempomat sa automatskim limitatorom brzine
Stražnja klupa preklopiva u omjeru 60:40
Pomoć pri pokretanju uzbrdo
Centralno daljinsko zaključavanje
Električno pokretani prednji prozori
Grijani retrovizori

 

Premium oprema Cijene u BiH
Paket „Lighting” (LED glavna svjetla + LED maglenke + LED poziciona svjetla + automatsko prebacivanje duga/kratka svjetla + senzor kiše + elektrohromatski retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem) 930 KM
LED Matrix (dostupno na opremi Elegance i GS Line) 1.100 KM
Paket „Parking” (stražnjiparking senzori + stražnja panoramska kamera 180°) 560 KM
Paket „Winter” (grijanje prednjih sjedišta + grijanje upravljača+ kožni upravljač sa ravnim donjim dijelom) 560 KM
Paket „Black“ (crni krov + crni A-stub + dodatno zatamnjena stražnja stakla) 1.000 KM
Doplata sa 1.2 (75 KS) na 1.2 Turbo (100 KS) – uključuje i manuelni mjenjač sa 6 stepeni prenosa 2.500 KM
Doplata sa 1.2 Turbo (100 KS) na 1.5 Diesel Turbo (102 KS) 3.300 KM
Prethodni članakNovi Peugeot 2008?
Sljedeći članakFord priprema neki novi pick-up?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime