Njemački autoklub (ADAC) izdao je preporuke za vožnju u taksiju u vrijeme pandemije koronavirusa pa vam prenosimo te informacije. Rizik od infekcije ne može se izbjeći stopostotno, ali s nekoliko savjeta za higijenu možete smanjiti rizik.

Ako ovisite o upotrebi taksija, ADAC preporučuje posebna pravila ponašanja. Ako morate ići na pregled liječniku koji nije povezan s koronavirusom, preporučljivo je unaprijed obavijestiti vozača da nemate COVID-19. Prije izlaska van i sjedanja u automobil potrebno je temeljito pranje ruku. Kako bi imali što veću udaljenost od vozača (a i on od vas), trenutno je najbolje mjesto desno straga.

Tokom putovanja treba govoriti o zaštiti s obje strane. Ako imate masku za usta, treba je nositi. Ako je vozač ne nosi, možete se ljubazno i ​​mirno raspitati ima li masku. Također, izbjegavajte živu raspravu i komunikaciju.

Nalazite se u zatvorenom prostoru u kojem treba učiniti sve da se spriječi distribucija virusa. Za plaćanje se preporučuju kartice. Ako to nije moguće, a gotovina je jedino rješenje, ADAC savjetuje da se suzdržite od uzimanja kovanica.

Čak i nakon vožnje taksijem: brzo i temeljito pranje ruku minimizira rizik od zaraze koronavirusom.


Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR