Zamjena baterije u ključu automobila?

383

Ključ automobila odavno je prestao biti čisto mehanički predmet. Također sadrži puno elektronike. Zamjena baterije u ključu mora biti izvedena na vješt način.

Već dugi niz godina automobil više ne otvaramo ključem, već elektronički upravljanom centralnom bravom. U modernim modelima elektronika je također odgovorna za pokretanje motora. Naravno, ima napajanje – za to je zaslužna baterija skrivena u kućištu ključa . Raspored servisiranja često uključuje njegovu zamjenu svake dvije godine. U međuvremenu, nije potrebno tako često, pogotovo ako se automobil ne koristi intenzivno, baterija će trajati duže. Međutim, na kraju će doći do situacije kada će biti prikladan samo za zamjenu.

Bateriju u daljinskom upravljaču možete sami zamijeniti. Ovaj je postupak obično detaljno opisan u uputama za upotrebu vozila.

Jedna od ključnih faza je otvaranje kućišta ključa. To se obično može učiniti bez alata – trebate potražiti detalje u priručniku ili na internetu, jer se svaki ključ otvara malo drugačije.

Prilikom umetanja novih baterija u ključ, obratite pozornost na njihov polaritet. Poništavanje možda neće uzrokovati ozbiljne probleme osim ključa koji ne radi, ali nije vrijedno rizika. Moguće spaljivanje elektronike koje može biti vrlo skupo.

Automobili imaju različite sigurnosne sisteme. Mogu biti i klasični imobilizator i sigurnosni uređaj koji radijski “razoružava”. U slučaju ključa s imobilizatorom, provjerite da ništa nije ispalo nakon otvaranja kućišta i prilikom rukovanja umetkom za vađenje baterije. takozvani čip imobilizatora je možda već olabavljen. Sam čip za osobu koja nije upoznata s tematikom može izgledati poput komada slomljene plastike. Dogodi se da završi u smeću – naravno, to znači da će se do ponovnog stavljanja u ključ automobil moći otvoriti, ali pokušaji pokretanja motora neće uspjeti. U ekstremnoj situaciji, trošak mogućeg duplikata ključa može se računati u stotinama maraka.

Ako je zaštita programabilna, brzina postavljanja nove baterije može biti važna prilikom zamjene baterije. Preporuča se da vrijeme operacije ne prelazi 1-2 minute. U suprotnom, ključna elektronika ili drugi sigurnosni uređaji mogu postati neprogramirani. To znači problem, pogotovo ako nemamo rezervni ključ.

Kako zamijeniti bateriju u ključu automobila? Možete to i sami!

Prethodni članakHoće li standard Euro 7 dovesti do nestanka malih automobila?
Sljedeći članakŽuti Taxi brži od Ferrarija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime