Ako je pritisak u gumi nizak, bočne ivice su mnogo fleksibilnije, dijelom naliježu na asfalt i stvaraju puno više topline

Iako se pucanje guma, ako nisu dovoljno napumpane, može dogoditi u bilo koje doba godine, kombinacija vrućine i preniske količine zraka u gumama čini ih posebno sklonima pucanjima tokom ljeta. Tokom vožnje bočni rubovi guma se savijaju te je površina gume na asfaltu veća, dolazi do povećanog trenja, što povisuje njihovu temperaturu. Ako je pritisak u gumi u skladu s propisanim, tada je stvorena toplina minimalna. No, ako je pritisak u gumi nizak, bočni rubovi su mnogo fleksibilniji, dijelom naliježu na asfalt i stvaraju puno više topline. Dodajte tome ljetno sunce, odnosno visoku temperaturu asfalta i na kraju se guma može raspasti.

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćajnica na cestama Amerike (NHTSA) procjenjuje da se svake godine dogodi najmanje 11.000 sudara koji su povezni s neispravnošću guma, pri čemu su 733 osobe smrtno stradale 2016. godine. Nisu sve ove nesreće bile zbog pucanja guma, ali ovi defekti svakako su doprinijeli tom broju i utjecali na sudare.

Dakle, napuhujte gume do preporučene vrijednosti navedene na pločici s informacijama o gumama koja se nalazi najčešće na vratima vozača ili u priručniku za upotrebu vozila.

Često pregledavajte gume, barem jedanput mjesečno.

Svaka guma treba biti pravilno napuhana i ne smije imati ispupčenja, ogrebotine, posjekotine ili oštećenja nastala uslijed udara prilikom udara u rupu ili rubnik.

Također, najbolje je provjeriti tlak u gumama kada je automobil hladan, odnosno ako nije vožen ili je vožen na kratkoj udaljenosti. S dužom vožnjom može se poremetiti pritisak guma.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR