Zašto kupovati benzince i dizelaše ako niko neće biti zainteresovan za prodaju goriva? Zasad u Velikoj Britaniji

1326

Ako benzinske pumpe bolje zarađuju davanjem električne energije za punjenje nego prodajom goriva, pogodite šta bi se moglo uskoro dogoditi?

Moglo bi se činiti da će kompanije za distribuciju goriva blokirati globalnu elektromobilnost što je duže moguće – uostalom, zarađuju na prodaji goriva koje električnim automobilima uopšte nije potrebno.

Međutim, pojavljuju se prve laste koje dokazuju da divovi nisu slijedili Nokiju koja je propustila pojavu pametnih telefona i sprema se za ono što se čini neizbježnim.

Npr. – Shell se s kineskim Niom dogovara da svoju mrežu benzinskih pumpi stavi na raspolaganje za izgradnju mjesta za zamjenu baterija za električne automobile. Štaviše, koncern se već može pohvaliti prvim stanicama u kojima je eliminisao distributere i ugradio samo električne punionice. Prije nekoliko dana takva je “pumpa” otvoreno u Fulhamu u Velikoj Britaniji. Automati za gorivo su zamijenjeni s devet punionica od 175 kW, 100% napajanih energijom iz obnovljivih izvora. Kupcima su na raspolaganju trgovina i kafić.

BP ide u sličnom smjeru

Prema Reutersu, britanska kompanija vjeruje da će uskoro bolje zarađivati ​​na punjenju nego na prodaji goriva. Danas je omjer još uvijek suprotan. Prema BP-u, benzinska pumpa u Velikoj Britaniji zarađuje 17 centi po galonu goriva (1 galon = 3,79 litara) i samo 0,4 centa po kilovat satu energije.

Prema riječima predstavnika koncerna, tendencija se mijenja i već 2025. godine proporcije će se promijeniti u korist elektromobilnosti. Zasigurno će sve češće vlasnici benzinskih pumpi pomisliti zašto se mučiti s tim gorivima, kad će se na struji bolje i lakše zaraditi?

Račun dobiti i gubitka može pokazati da će uskoro umjesto još jedne benzinske pumpe biti bolje izgraditi punionicu.

Alternativno, u najboljem slučaju, benzinske pumpe negdje izvan grada, gdje će troškovi održavanja takvog objekta biti znatno niži. Ko zna, možda će uskoro doći do toga da ćemo benzinske pumpe tražiti kao što danas vlasnici električara traže punjače. Možda će neko smisliti posebnu aplikaciju za tu svrhu, da se uskoro ne bi vratili na kupovinu goriva u apotekama, kao u doba Berte Benz.
Prethodni članakNovi Ford Mondeo izgleda bolje nego ikad prije! Nažalost samo za kinesko tržište
Sljedeći članakVolkswagen grupacija duplirala prodaju električnih automobila u 2021

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime