Tradicionalni sajam automobila u Zagrebu će ove godine biti održan ali pazite “bez automobila”. Frankfurtski salon automobila se neće održati u tom gradu iako ima tradiciju dugu 70 godina, piše RTS.

Kupovina preko interneta i kod ovlaštenih prodavaca sve je povoljnija, pa nema potrebe za sajmovima. Na tradicionalni Sajam u Ženevi ove godine neće doći Opel, Peugeot, Land Rover, Volvo, Ford, pa se postavlja pitanje zašto bi novinari dolazili da u jednom danu vide sve novitete, kada ih proizvođači i inače promovišu čim se pojave.

Pojedinačne i regionalne prezentacije su mnogo jeftinije nego sajamski nastupi. Tako velike kompanije štede i do 50 miliona eura koje ulažu u razvoj novih tehnologija.

“Mi ćemo ići i dalje na sve sajmove gdje se izlažu vozila. Troškovi su abnormalni ali ako želite da prodajete premium klasu, morate svuda da budete prisutni”, ističu u Mercedesu.

Interesantno je da je sudbina salona na dalekom istoku potpuno drugačija.

Sajmovi u Kini i Japanu su sve veći svake godine. Evropski proizvođači koji računaju na ta tržišta tamo su našli razlog za ulaganje i rado izlažu svoje novitete.

I sajmovi u Americi se bude, a prezentacije automobila sve češće se dešavaju na sajmovima tehnike i IT industrije, kao što je to, na primejr, u Las Vegasu.Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR