Zašto se tržište električnih polovnjaka sporo razvija

Većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno dolazi u nova vozila.

Njemačko tržište polovonih električnih automobila dobija na zamahu, ali polako, jer ponuda je još ograničena i stoga su vozila u proseku skupa, rekao je analitičar Centra za istraživanje automobilskog tržišta (CAR) Ferdinand Dudenhefer.

“To će se ubuduće mijenjati,” dodao je.

Kupovina polovnog e-automobila danas je još rizična, jer tehnologija, posebno baterija, napreduje toliko brzo da kupac može da završi sa zastarjelim vozilom. Pritom, većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti “napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno ulazi u nova vozila.”

Prema podacima Saveznog ureda za motorna vozila, u prvih sedam mjeseci u celoj Njemačkoj samo 47.000 polovnih e-vozila je promjenilo vlasnika, mada je takvih automobila registrovano više od 1,1 miliona, prenosi dpa.

Kako fond e-automobila bude stario, tako će rasti i ponuda polovnih vozila, navodi Fabijan Brant iz konsultantske firme Oliver Vajman.

Dok se “zdravo i stabilno tržište polovnih e-automobila” ne razvije, ipak će proći nekoliko godina, jer najveći dio postojećeg voznog parka je još relativno mlad.

“To će potrajati”, kaže Brant. Dalje, cijenu polovnih e-atomobila drži i pozamašna cijena novih.

“To će se promjeniti tek kada nova vozila znatno pojeftine”, ocijenio je portparol krovnog udruženja njemačkih trgovaca u automobilskoj industriji ZDK.

“Potrebna nam je široka ponuda električnih vozila iz svih kategorija cijene da kupci zaista dobiju mogućnost da izaberu finansijski prihvatljiv model“, rekao je portparol.

Prethodni članakOpel priprema jeftini model za 2026. godinu
Sljedeći članakNajveća VW fabrika električnih automobila otpušta radnike

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime