Znalo se ali sada je i zvanično potvrđeno da će potpuno novi Fiat 500e biti na novoj i sopstvenoj platformi. Italijanska fabrika radi na razvoju namjenske BEV (Battery Electric Vehicle) platforme koju će koristiti novi 500e.

Nakon odlaska Marchionnea, koji je bio otvoreni protivnik elektrifikacije vozila, kompanija ipak mijenja svoj kurs, a kako je izjavio Pietro Gorlier prvi operativac EMEA, predviđene velike investicije (više od pet milijardi eura samo u Italiji) biće usmuerene i u razvoj hibridnih i električnih tehnologija za pogon vozila.

Glavna konkretna vijest je da će Fiat razviti namjensku platformu za mala vozila kao što je budući 500e. Nova generacija električnog mališana, neće biti samo puki nasljednik aktuelnog električnog 500e koji se, uz velike gubitke, prodaje u SAD, nego bi trebao stići na mnogo veći broj tržišta, konačno uključujući i Evropu. Novi 500e neće biti konverzija klasičnog modela sa motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem, nego iz osnove razvijeno električno vozilo. Takođe, za razliku od aktuelnog 500e koji se proizvodi u Meksiku, novi model će se proizvoditi u Evropi.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR