Škoda je istodobno svukla zastore sa modela Citigo iV i obnovljenog Superb-a. Ažurirani top model odmah debituje i kao Superb iV. IV (čitaj aj-vi) oznaka prirodno ukazuje da je ta varijanta elektrificirana baš kao i Citigo e iV. Moramo naglasiti razliku: Superb iV nije EV, već plug-in hibrid.

Facelift i nije išao u pravcu velikih vanjskih promjena. Obnovljeni Superb vizuelno je prepoznatljiv po novim full-LED svjetlima i prilagođenim branicima. Još zanimljivije je predstavljanje Superb iV, prvog plug-in hibridnog brenda. Ova varijanta se izvana može prepoznati po iV logotipu na njegovoj zadnjoj strani.

Superb iV pokreće TSI agregat od 156 KS, koji je povezan sa elektromotorom od 115 KS. Snaga sistema tako dostiže 218 KS, što je ujedno snaga koja je potpuno oslobođena u Sport režimu vožnje. I zaista, Superb iV ima isti pogon kao i Passat GTE. Baterija ima kapacitet od 13 kWh, što je dobro za električni radijus od 55 kilometara. Baterija dobija mjesto na dnu zadnje osovine. Ukupni radijus elektro i motora sa unutrašnjim sagorjevanjem iznosi 850 kilometara. Baterija se može potpuno napuniti punjačem od 3,6 kW za tri i po sata. Prtljažni prostor Superb iV Hatchback je 485 litara, kod Combi verzije iznosi 510 litara.

Standardni infotainment sistem dolazi sa 8-inčnim ekranom, dok u je u opciji 9.2-inčni ekran, koji ruku pod ruku dolazi sa Škoda Virtualnim kokpitom. Novina su i Infotainment aplikacije sa kojima se sistem može proširiti. Superb iV je dostupan sa Trailer Assist i Area View dodatnim opcijama.


Superb iV bi trebao biti dostupan u BiH salonima početkom sljedeće godine dok cijene slijede nakon uvođenja na tržište.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR