Hyundai Ioniq 5. Izvrsne performanse, dobar domet i novo poglavlje u historiji marke

2186

Korejci sa Hyundai Ioniq 5 žele slijediti svoj individualni pogled na električnu mobilnost, s mogućnostima koje nisu inferiorne u odnosu na konkurenciju iz “viših” razreda. Izvrsne su performanse, i vidimo puno modernih rješenja.

IAKO IONIQ 5 IZGLEDA KAO HATCHBACK, MALO JE VEĆI OD TUCSONA

Iako Hyundai nesumnjivo budućnost i daljnji razvoj vidi u Ioniqu 5, ne krije da je projektom otišsao daleku u prošlost . Iako je novi model zasnovan na E-GMP platformi srednje velik SUV nešto veći od Tucsona (Ioniq 5 je dugačak 4635 mm, širok 1890 mm i visok 1605 mm), svojim oblikom više nalikuje hatchbacku . Ovo nije slučajnost, jer je dizajn nadahnut prvom generacijom Ponyja iz 1970-ih.

Istodobno, dizajn na mnogim mjestima koristi motiv piksela, uključujući prednji dio ili stražnja svjetla u skladu s novim dizajnerskim jezikom. Među zanimljivijim elementima tu su i ručke koje se uvlače, prednja hauba koja preklapa branike i digitalni retrovizori koja se prvi put koriste u Hyundaiju. Cijela stvar je osigurati najmanji mogući otpor zraka, što se naravno pretvara u veći domet.

Ponuda će sadržavati verzije s jednim ili dva motora (stražnji pogon ili obje osovine) i 2 veličine baterija – 58 i 72,6 kWh . Varijanta sa 4WD nudi najviše snage – ima 306 KS, 605 Nm, a Ioniq ubrzava od 5 do 100 km / h za samo 5,2 sekunde.

Kombinacija pogona na dva točka i veće baterije nudi najveći domet – u ovom slučaju Hyundai će prema WLTP ciklusu prijeći i do 480 km .

Na superbrzim punjačima snage 350 kW Ioniq 5 može se puniti od 10 do 80 posto za samo 18 minuta , a domet od 100 km postići će za 5 minuta. Zahvaljujući novoj E-GMP platformi, hyundai može “opsluživati” infrastruktura za punjenje od 400 i 800 V. Ako je potrebno, automobil se može koristiti i kao izvor energije za vanjske uređaje poput opreme za kampiranje ili čak električnih skutera , pružajući snagu električne energije od 3,6 kW.

Novi pogled na interijer


Međutim, jedan od elemenata na koji su Korejci najponosniji je bez sumnje interijer. Imate dojam da je cijela struktura podređena kokpitu. Ne bez razloga, jer ih je Hyundai želio rasporediti tako da što više podsjećaju na dom.

Iznenađuje da Ioniq 5 ima međuosovinski razmak od 3000 mm. Međutim, to ne znači da je novi model sedmosjed. Fokus je na najboljoj mogućoj upotrebi prostora. pod je potpuno ravan, a ne pomiču se samo stražnja sjedala, već i središnja konzola (za 140 mm). Istodobno, sjedala za vozača i suvozača mogu se pretvoriti u kauče .

Što se tiče dizajna, odabrani su jednostavni oblici, a dorada je rađena u skladu s ekološkom savješću – korištena je prirodna vuna, reciklirane PET boce, ekološka koža ili bio lak s biljnim ekstraktima. Cijela stvar je, naravno, ugodna za dodir.

Odgovarajuća veličina prtljažnika nije zaboravljena – prtljažnik ima pristojan kapacitet od 531 litara , koji se nakon preklapanja drugog reda može proširiti na 1.591. Uz to, ispod prednjeg poklopca bit će i pretinac za odlaganje – 57 litara u izvedbi s pogonom na dva točka, i 24 litre u verziji s pogonom na sva četiri točka.

Slijedeći duh vremena, iznutra također nalazimo ekran multimedijskog sistema od 12 inča i digitalni ekran iste veličine Ispred vozača se nalazi i head-up ekran , ali ne onaj koji ćemo naći u drugim Hyundaijevim automobilima. Po prvi puta se koristi proširena stvarnost koja prikazuje pojedinačne upute okolne infrastrukture.

Brojni su i sostemi pomoći koji omogućuju autonomnu vožnju na drugoj razini. Dakle, ovdje imamo pomoćnika za izbjegavanje prednjih sudara (FCA), nadzor mrtvog ugla (BSA), pomoćnika za ograničenje brzine koji usporava u samostalnoj vožnji, npr. Prije krivina, sistem autonomnog parkiranja, ili čak sistem koji omogućuje automatsku promjenu trake . Ovome su dodana i spomenuti digitalni retrovizori.

Hyundai Ioniq 5 trebao bi biti dostupan na tržištu u prvoj polovici 2021. godine . To je prvi model u novoj električnoj Ioniq porodici. Slijede ga Ioniq 6 sedan i veliki SUV Ioniq 7.

Prethodni članakOneLife Rally by Hifa Petrol – prvi put održan u Bosni i Hercegovini
Sljedeći članakPeugeot 308 SW na cesti. Francuski karavan izgleda sjajno! (video)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime