Može li se električni automobil puniti kod kuće? Kako to učiniti?

4227

Punjenje iz kućne utičnice najjednostavniji je i najjeftiniji, ali i dugotrajan način nadopunjavanja energije u električnom automobilu. Alternativno, možete pokušati ugraditi punjač u vlastitu garažu.

Sistemaski se povećava broj punjača na gradskim ulicama i na brzim cestama, zahvaljujući kojima možemo dopuniti energiju u baterijama električnih automobila. Iako se nalaze na mjestima na kojima možemo usput napuniti automobil (npr. Za vrijeme pauze za kafu, ili u međuvremenu prilikom kupovine), za neke javne punjače ispada da su previše neefikasni za brzo punjenje električnog automobila. Zato je punjenje električnog automobila najbolje obaviti kod kuće, pogotovo kade besplatnih punjača nema ni za lijek. Da li je moguće priključiti automobil na kućnu utičnicu, bez opasnih posljedica? Šta kažete na troškove i vrijeme punjenja u vlastitoj garaži?

Kako napuniti električni automobil iz kućne utičnice?

Dopunjavanje energije u električnom automobilu u vašem domaćinstu može se izvršiti na tri načina. Prvi je jednostavno spajanje na popularnu monofaznu utičnicu napona 220 V sa zaštitom od najmanje 16 A. Skup kablova koji dolazi s automobilom, obično uključuje ekvivalent s utikačem koji odgovara takvoj utičnici. Dovoljno je uključiti ga na isti način kao i ostale električne uređaje (nakon postavljanja namjenskog priključka u utičnicu za automobil). U tom slučaju ne moramo mijenjati instalaciju niti kupovati novi pribor . Ali oprez: punjenje iz obične utičnice odvija se s snagom od 2,2-3,3 kW, pa je lako izračunati da će dopunjavanje baterije trajati nekoliko sati, čak i kod baterije malog kapaciteta.

U slučaju velikih baterija (90 kW), koje punite snagom od npr 3 kW, tada jednostavno dolazite do podatka da bi za punjenje baterije bilo potrebno 30 sati neprekidnog punjenja. To znači da punjenje preko noći, u trajanju 8-10 sati neće biti dovoljno ra postizanje punog dosega.

Srećom, postoji rješenje za ovaj problem, a to je kupovina zidnog (samostojećeg) kućnog punjača za vanjsku ili unutrašnju montažu – popularno WallBox. Da biste iskoristili prednosti punjenja baterija snagom od desetak kW (obično do 22 kW), potrebno je uložiti u kupovinu adekvatnog uređaja. Osim toga, monofazni punjači rijetko imaju snagu do 7 kW, a za punjače veće snage (11-22 kW) potrebna je “trofazna struja” napona 380 V, koja u našim domaćinstvima nije česta, što znači da je potrebno preurediti električne instalacije.

U svakom slučaju, prije eventualne kupovine punjača, preporučujemo da se posavjetujete s električarom koji će vam predložiti najbolje rješenje: najmanje invazivno, s najvećom mogućom efikasnošću. Važno je ne kupiti uređaj s većom snagom od punjača ugrađenog u automobile, a potrebno je obratiti pažnju i na vrste kablova, jer je u slučaju punjenja automobilskih baterija potrebna velika struja!

Koliko košta punjenje električnog automobila kod kuće?

Prema trenutnim cijenama JP EPBiH (Javno Preduzeće Elektroprivreda BiH) cijena za 1 kWh VT iznosi 16,82 pf/kW i 8,41 pf/kW za MT + PDV, odnosno 13,46 pf/kW (za I tarifnu grupu).

Tako bi na primjer, za punjenje baterije kapaciteta 100 kWh (Tesla model S Plaid), monofaznim punjačem snage 3,4 kW bilo potrebno 30 sati punjenja, uz cijenu od 13,46 pf/kW, za šta biste u (prosječnom domaćinstvu) platili 13,46 KM + PDV, odnosno ukupno 15,75 KM. (u proračun nisu uzeti gubici)

Za taj novac bi (prema tvorničkim podacima) mogli prevesti 630 km. – Isplati se!

Za brže punjenje potrebno je instalirati punjač veće snage, što u kućnim uslovima nije uvijek moguće. Najbolje rješenje bi bilo punjenje na snažnim punjačima, kakvih u BiH, nažalost nema.
Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakKako provjeriti elektropokretač (anlaser) bez skidanja sa auta?
Naredni članakKinesko groblje superautomobila. Oduzeta vozila trunu u prirodi!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here