Test: Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid 6DCT 2WD Prestige – moderan, štedljiv, praktičan

Kad vidite novu Hyundai Konu, možda ćete začuđeno protrljati oči, ali sigurno je da nećete ostati ravnodušni. Prvo što upada u oči kod nove Kone su LED trake sprijeda i straga.

Hyundai Kona

Da podsjetim, Hyundai Kona se pojavila na tržištu 2017 godine i tada je bila najmanji crossover brenda iz Koreje. Od samog početka iznenadila je svojim odvažnim dizajnom.

Hyundai Kona

U septembru 2020. Hyundai je Konu temeljito osvježio, a dvije godine kasnije pojavila se druga generacija Kone. Prije svega, automobil je rastao i samim time promijenio segment. Sve zato što je i rastao Tucson , a na tržištu se pojavio najmanji Bayon.

Nova KONA Hybrid

Hyundai Kona

Nova Kona je dizajnirana na takav način da se čini da je automobil stigao iz budućnosti, a već sada tvrdim da je ovo jedan od najbolje osmišljenih automobila u svom segmentu. Zašto? Jer se druga generacija uveliko oslanja na iskustva s drugim modelima a posebno električnim.

Kona je duga 4.350 mm, široka 1.825 mm i visoka 1.580 mm.

Tokom testne vožnje na raspolaganju nam je bila Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid 6 DCT 2WD sa paketom opreme Prestige. To u prevodu znači da smo dobili automobil opremljen “gotovo svim” što je Hyundai od opreme planirao za Konu. “Gotovo svim” jer ono što mi je nedostajalo da me potpuno razmazi je oprema poput: el. podesivo vozačevo i suvozačevo sjedište, kožni  paket (sjedišta), ventilisana prednja sjedišta, krovni otvor – šiberdah – električni pogon, el otvaranje vrata prtljažnika, vozačevo i suvozačevo sjedište sa memorijom, sistem daljinskog pametnog parkiranja (Remote smart parking assist), relaksirajuća sjedišta vozač i suvozač – koju dobivate ako naručite Konu sa paketom opreme Luxury.

Hyundai Kona

Najvažnije je ipak da je Kona od prosječnog SUV-a B klase “narasla” u jednog od najvećih “igrača” u ovom segmentu. Duži je od prethodnika 17 cm, širi 25 mm, viši 15 mm, a međuosovinski razmak je povećan za 60 mm i sada iznosi 2660 mm. Znači nova Kona je duga 4.350 mm, široka 1.825 mm i visoka 1.580 mm.

Šta je s prtljažnikom?

Hyundai Kona

U njega stane od 466 do 1.300 litara prtljage, također u hibridnoj varijanti, kao na testu.

Nova KONA Hybrid – prostran i funkcionalan interijer

Hyundai Kona

Hyundai u slučaju Kone izgleda nije mislio samo na futuristički efekat izvana, već i na onaj unutar automobila. Interijer je definitivno sličniji onima koji se nalaze u ostalim modelima korejske marke. Zapravo, gotovo je identičan interijeru u električnim Ioniq modelima koje smo imali priliku testirati. Nova Kona ima dovoljno prostora i sprijeda i straga, zahvaljujući npr.pametno dizajniranim prednjim sjedištima koja su tanja (čak 30 mm) nego u drugim automobilima.

Hyundai Kona

Cjelokupna unutrašnjost je zamišljena i kao dodatni životni prostor. Osim toga, je i prilagodljiva. Postoje, npr. mnogi “pametni” pretinci za pohranu, od kojih se neki mogu konfigurisati. Npr. na središnjoj konzoli nalaze se držači za piće koji se mogu sklapati i rasklapati ovisno o tome želimo li u pretince staviti termosku kafe ili nešto veće. Suvozač na armaturnoj ploči ispred sebe ima “uski stolić” za razne sitnice, a u pretincima na vratima ima mjesta za boce s vodom.

Futuristički izgled osigurava da će Kona izgledati vrlo moderno još dugo vremena

Infotainment sistem je logično dizajniran, jednostavan za rukovanje. Ima dva 12,3-inčna ekrana integrisana ispod jednog stakla tj. digitalne satove i navigaciju ili infotainment sistem.

Čim uključite pokazivač smjera, slika bočne strane automobila prikazuje se na ekranu iza upravljača kako bi se dvostruko osiguralo da nijedno vozilo nije u mrtvom uglu.

Hyundai Kona

Naravno, na raspolaganju imamo nekoliko modova vožnje: Eco, Sport i Snow (ograničena snaga pri startanju).

Klasično za Hyundai, adaptivni tempomat je odličan, ne trza i prilično se efektivno prilagođava promjenjivim uslovima na cesti. Individualne reakcije možemo jednostavno prilagoditi s razine softvera. Samo njegovu posebnost otkriva dodatni asistent koji nas drži u traci, što se može smatrati poluautonomijom na auto putu. Naravno, morate držati ruku na upravljaču.

Hyundai Kona

Ispod ekrana osjetljivog na dodir nalazi se dvozonski klima uređaj (lijevo/desno).

Hyundai Kona

Bose audio sistem brine se za audio uživanje, a tu je i induktivni punjač

Nova KONA Hybrid – sigurnosni sistemi

Sigurnosnih sistema na Koni ima mnogo, ali za razliku od konkurencije, oni rade prilično agresivno, detektujući i najmanju prijetnju.

Kako ne bi duljio, vrijedi spomenuti sisteme prisutne na Hyundai Kona, jer zahvaljujući njima stižemo bezbjedno na naše odredište: ICC in cabin camera – sigurnosni sistem praćenja umora vozača, HDA – sistem pomoći pri vožnji na autoputu, LKA – (line keep assit) system zadržavanja između traka na cesti, FCA – system sprječavanja prednjeg sudara vozila/pješaci), LFA – line following assit sistem praćenja traka na cesti), PCA – sistem sprečavanja sudara prilikom parkiranja unazad. Sistem detekcije objekata u “mrtvom” uglu (blind spot collision avoidance assit – BCA), BVM – (blind viev monitor) monitor u komandnoj tabli – upozorenje na objekte u mrtvom uglu, SVM Surround view monitor (monitor za pregled oko vozila i pomoć oko jednostavnijeg parkiranja).

Nova KONA Hybrid – motor

Hyundai Kona

Testirani Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid je baziran na dobro poznatom 1.6 GDI benzinskom motoru snage 105 KS i elektromotoru snage 43,5 KS, što omogućuje sistemsku snagu od 141 KS koja se preko 6-stepenog automatskog DCT mjenjača prenosi na prednju osovinu. Zvuči poznato? Naravno, ovo je sistem prenesen direktno sa prethodne genercije. Zato još uvijek nema, između ostalog, mogućnosti pogona na 4 točka.

Hyundai Kona

Kona Hybrid je automobil namijenjen gradskoj vožnji, no s njim možete ići i dalje što smo i uradili. Međutim, radi puno bolje u gradu gdje ćemo cijeniti aspekte kao što su upravljivost, niska potrošnja goriva i svi sistemi podrške.

Hyundai Kona

Iza upravljača su lopatice, ali ne za promjenu brzina. Budući da ispod haube imamo hibrida, lopatice služe za regulaciju tri zadana nivoa rekuperacije. Iako ne postoji način rada i-Pedal, koji poznajemo iz električnih automobila, možemo držati ručicu kako bismo natjerali Konu da uspori na 0 km/h. Vrlo praktično rješenje i važna tačka u niskoj potrošnji goriva. Unutar upravljača pojavljuje se i treća, velika poluga, a to je ručica mjenjača.  Za razliku od automobila proizvedenih, npr. 1960-ih, ne morate pomicati cijelu ručicu da biste promijenili brzinu. Samo okrenite njegov vrh: gore za kretanje naprijed ( D ) i dolje za povratak ( R ). Tipka za aktiviranje parkiranja nalazi se na vrhu poluge.

Hyundai Kona Hybrid troši smiješno malo goriva

Potrošnja goriva je još jedna tačka koja dokazuje da se naslovni Hyundai najbolje osjeća u okruženju gdje je elektromotor najvažniji. Dakle, poznavajući mogućnosti pogona i  koristeći rekuperaciju, nema problema ostvariti potrošnju goriva u naseljenim mjestima od 3,7 litara na 100 pređenih kilometara. Ovaj se rezultat može lako smanjiti ako malo nježnije krenemo i usredotočimo se na to da motor SUS bude uglavnom odgovoran za punjenje pogonske baterije.

Hyundai Kona

Izvan grada, potrošnja goriva Kona Hybrid još uvijek je smiješno niska pri vožnji konstantnim brzinama. Možemo slobodno ostati pri rezultatu od oko 5 litara na 100 kilometara. Nešto gore postaje kada se elektromotor pomakne u stranu i motor SUS preuzme glavnu ulogu.

Hyundai Kona

Naravno, i dalje su to dobri rezultati, no snaga hibrida leži u tihoj vožnji po gradu. Mogući su i daljnji putovi, ali treba voditi računa o skromnom rezervoaru goriva koji može primiti tek 38 litara (9 litara manji od klasičnih verzija). To znači da ćemo u vožnji izvan naseljenih mjesta preći otprilike 560 kilometara, ali u gradu i na našim brzim BiH cestama ćemo biti bliži 850 kilometara.

Koliko košta nova Hyundai Kona

Hyundai Kona

Redovna cijena vozila kao na testu Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid 6DCT 2WD Prestige iznosi 68,990 KM. Promo cijena iznosi 64,990 KM

Testirani model je imao paket opreme Prestige, što dodatno na pakete opreme Urban, Style, Premium, dodaje: PCA – sistem sprečavanja sudara prilikom parkiranja unazad, obloge sjedišta – koža/platno, sistem detekcije objekata u “mrtvom” uglu (blind spot collision avoidance assit – BCA), bočni parking senzori, BVM – (blind viev monitor) monitor u komandnoj tabli – upozorenje na objekte u mrtvom uglu, SVM Surround view monitor (monitor za pregled oko vozila i pomoć oko jednostavnijeg parkiranja), premium zvučnici – Band BOSE, pojačalo te još niz praktičnih detalja.

Hyundai Kona

Ponuda modela KONA u Bosni i Hercegovini je prilagođena širem krugu kupaca. Tako su u ponudi modeli sa benzinskim motorom snage 120 i 198 KS, sa pogonom na prednje ili sva četiri točka, manuelnim 6-stepenim ili 7-stepenim DCT mjenjačem (sa dvostrukim kvačilom) te već spomenutim paketima opreme: Art, Urban, Style, Premium, Prestige, Luxury.

Početna promo cijena Kona sa 1.0 T-GDI motorom i ručnim mjenjačem kreće od 48.990 KM. Ako želite automatski 7DCT mjenjač, iz kasice morate izvući dodatnih 3,500 KM. Cijena Kone 1.6 T-GDI paketom opreme Urban i 198 konjskih snaga – kreće od 56.990 KM.

Nova Hyundai Kona – po našem mišljenju

Hyundai Kona

Prošla generacija se jako dobro prodavala. Ukupno je više od milion i petsto hiljada primjeraka isporučeno kupcima širom svijeta. Pred aktualnim modelom je popriličan izazov, ali nakon prvog kontakta s njim imam utisak da će bez problema osvojiti i tržište i srca kupaca. Fotogalerija ispod govori sama za sebe – to je fakat cool auto koji traži da se u njemu odvezete na snijegom prekrivenu planinu, možda na more ili da malo kulirate po gradu sa upaljenim prednim i stražnjim LED svjetlima.

Tehnički podaci: Hyundai Kona 1.6 GDi Hybrid 6 DCT 2WD
Motor SUS 1.6 Gdi Smartstream, 4 cilindra, 1.580 cm3
Maksimalna snaga 74 kW (105 KS) pri 5.750 o/min
Maksimalni obrtni momenat 144 Nm pri 4.000 o/min
Elektromotor 32 kW (44 KS), 170 Nm
Sistemska snaga 141 KS, 265 Nm
Potrošnja goriva 4,7 l/100 km (WLTP)
Emisija CO2 101-117 g/km (WLTP)
Masa vozila 1.525 kg
Performanse
Maksimalna brzina 160 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,2 s
Dimenzije
Dužina 4.350 mm
Širina 1.825 mm
Visina 1.585 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.660 mm
Zapremina rezervoara 38 l
Zapremina prtljažnika 466-1.300  l
Cijena testiranog vozila 64.990 KM

 

5-godina.Neograničena garancija na kilometražu

8-godina.160,000 km garancija na bateriju

Super ponuda. Nova Kona

Prethodni članakAmerika razmatra mogućnost podizanja carina na kineska električna vozila
Sljedeći članakUsporedbe: Znate li koliko su snažnija prednja svjetla automobila danas nego prije 60 godina?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime