Osnovni savjet je da ne treba čekati jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši ako se na vrijeme pripremite za “minus” sa kojim se ovih dana susrećemo u jutarnjim satima.

Ukoliko imate mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut ka istoku. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

Pomažu alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala, koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa. Dobro promućkajte.

Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u promeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede

Vrlo je jednostavno, sve što treba da uradite je da premažete gumu (keder) oko vrata automobila nekom masnoćom – najčešće se preporučuju da to budu glicerin ili vazelin. Uradite to čim izađete iz vozila, kako biste naredno jutro bez problema otvorili vrata.

Snađite se

Ako se nađete negdje u gradu i stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom ili nekom drugom bonus karticom, i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sjednete u auto i odvezete se kući.

Podignite brisače

Da brisače ujutru ne biste našli “zaljepljene” za zaleđeno staklo, jednostavno ih uveče podignite, da ne stoje priljubljeni uz vjetrobran, pa se neće ni zaljepiti.

Zaštita za retrovizore

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako preko njih stavite plastične kese. Kesu možete omotati i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR