Znakovi oštećene lambda sonde mogu zabrinuti svakog vozača. Šta trebate znati o radu senzora? Gdje ga možemo pronaći i za šta je odgovoran?




Lambda sonda se u benzinskim motorima koristi od 1979. godine. Zahtjev za njezinu upotrebu regulisan je propisima koji se odnose na ograničenje izduvnih gasova. Novi automobili imaju više od jednog senzora u izduvnom sistemu.

Šta je lambda sonda i gdje je možemo pronaći?

Lambda sonda je mali senzor koji se nalazi u našim automobilima. Ugrađuje se u izduvni sistem i odgovoran je za mjerenje količine kisika sadržanog u izduvnim gasovima koje proizvodi automobil. Na temelju tih podataka, regulator motora izračunava odgovarajuću dozu goriva. To je prilično komplikovan i praktičan uređaj, što znači relativno visoku cijenu elementa. Jedan komad može koštati i nekoliko stotina maraka. Isplati se jednom uložiti u zamjenu ove vrste komponente, jer to utiče na korištenje automobila. Posebno primjetan učinak (bez upotrebe sonde) je pojačana potrošnja.

Zadatak lambda sonde je precizno mjerenje sadržaja kisika u izduvnim gasovima, što odražava učinkovitost sagorijevanja smjese goriva i zraka u cilindrima. Kod novih vozila uvija se u otvor s navojem u izduvnom sistemu koji se nalazi iza razdjelnika i ispred katalizatora. Zatim obavlja kontrolnu funkciju – provjerava radi li sistem obrade izduvnih gasova ispravno, jer mora zadovoljiti zahtjev praćenja sastava smjese. Da bi sistem ispravno funkcionisao, potrebno ga je zagrijati na odgovarajuću temperaturu. Uređaj može raditi u vrlo teškim uslovima, jer može učinkovito funkcionisati na vrlo visokim temperaturama, čak i do nekoliko stotina stepeni C.

Prva sonda analizira koncentraciju kisika i šalje informacijski signal upravljačkoj jedinici motora, gdje se postavlja sastav goriva i zraka. Zatim ide u komoru za sagorijevanje. Drugi senzor je dijagnostička sonda koja prati rad sistema za naknadnu obradu izduvnih gasova.

Šta može ukazivati da je lambda sonda oštećena?

Sve zabrinjavajuće znakove koji utiču na udobnost vožnje treba odmah provjeriti u ovlaštenom servisu – o čemu tačno govorimo?

Simptomi kvara lambda sonde

Neispravan element u našem vozilu može se osjetiti slabijim performansama.

Simptomi koje možemo vidjeti u našem automobilu su:

  • upaljena lampica indikatora “Check engine” na instrument tabli,
  • značajno povećana potrošnja goriva (10-15% ili čak 50% povećanje),
  • nekontrolisane, spontane promjene brzine motora,
  • smanjena snaga motora.

Ako je sonda oštećena, sistem prelazi u “hitni” režim rada, što je signalizirano upaljenim svjetlom indikatora.

Vijek trajanja senzora u izduvnom sistemu

Lambda sonda se može oštetiti i mehanički i hemijski. Vijek trajanja nezagrijanog uređaja može doseći 50-80 hiljada kilometara. Element s grijačem mnogo je izdržljiviji i može učinkovito raditi do 160.000 km. Tek nakon prekoračenja naznačene udaljenosti mogu se početi pojavljivati ​​uznemirujući znakovi. U praksi, automobil može bez greške prijeći mnogo veću udaljenost. Ako se abnormalni znakovi pojavljuju brže, možda postoji problem. Kako je oštećena lambda sonda? Znakovi koji dolaze s njim mogu ukazati na nekoliko faktora.

Uzroci kvara lambda sonde

Lambda sonda je dio vozila koji se stalno koristi. To znači da se haba i da ga treba povremeno mijenjati. Ovaj element je podvrgnut mnogim štetnim faktorima, kao što su visoka temperatura, napadi ili naslage, pa se može pokvariti. Tada dolazi do grešaka u radu sistema ili senzor potpuno prestaje raditi.

Kako se lambda sonda može oštetiti?

Simptomi koji se javljaju u vozilu mogu biti povezani s nakupljanjem čađe na keramičkim komponentama ovog uređaja. Senzor produžuje vrijeme odziva i time gubi sposobnost potpunog mjerenja koncentracije kisika. Međutim, to nije jedini uzrok kvara uređaja. Ovdje treba spomenuti sljedeće:

  • mehanička oštećenja – uzrok može biti nepravilna montaža ili zamjena,
  • rastopljeni utikači ili kablovi – to se događa kada elementi dodirnu vrući ispušni plin, što je rezultiralo gorenjem i topljenjem plastičnih elemenata ili izolacije,
  • potamnjeli ili zahrđali kontakti – javlja se kada voda uđe u uređaj i uzrokuje koroziju konektora,
  • starenje sonde – s istekom vijeka trajanja, vrijeme odziva senzora raste kako se amplituda ulaznog signala sužava.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM




Prethodni članakU Srbiji tek svaki treći automobil prođe tehnički pregled?
Sljedeći članakPotražnja premašila očekivanja. Peugeot zapošljava 850 ljudi u tvornici u Mulhouseu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime