Peugeot 3008 je veoma uspješan automobil, koji je svojom pojavom na tržištu potkraj 2016. godine privukao veliku pažnju kupaca, o čemu svjedoče odlični prodajni rezultati.

Privukao je i veliku pažnju javnosti, pa se okitio titulom evropskog automobila godine kao i ženskog automobila godine u kategoriji SUV-ova.

Naravno, imali smo priliku testirati (2017) ovaj automobil i osvjedočiti se njegovim sposobnostima.

Da bi nastavili dobre prodajne rezultate, tokom protekle godine, francuzi su ovaj model značajno osvježili , pa sada imamo priliku uvjeriti se kako i koliko.

 

Već na prvi pogled vidljivo je da je dobio potpuno novo lice, odnosno prednju masku i svjetla, zbog čega su redizajnirani i prednji branik i poklopac motora. Zbog takvih izmjena, obnovljeni Peugeot 3008 izgleda modernije i atraktivnije, pa dizajnerskom timu treba čestitati na uspjehu.

Naravno izmjene, na stražnjem dijelu su manje izražene, ali nova stražnja svjetla izgledaju zaista efektno.

Kao što je redizaniran eksterijer, tako je redizajniran i enterijer. Postavka table sa instrumentima, centralne konzole i klavira je ostala gotovo nepromijenjena, ali je temeljito izmijenjena grafika table sa instrumentima, a centralni displej je narastao do 10 inča u dijagonalu. Pri tome, moguće je prilagoditi njegov izgled, odnosno grafički prikaz, a za bolju čitljivost informacija, brine se tehnologina nazvana Normally Black.

Jedino što je ostalo neizmijenjeno, ili se nama tako čini, su stražnja sjedišta i unutrašnjost prtljažnika, ali tu je svakako teško naći zamjerku, jer pružaju sasvim dovoljno prostora i praktičnosti.

Osim toga, značajno su poboljšani sistemi sigurnsoti i asistencije, pa je tu sada sistem Night Vision sa mogućnosšću detekcije pješaka, kao i paket Drive Assist Plus koji objedinjuje aktivni tempomat, funkcije automatskog kočenja, prepoznavanje saobraćajih znakova i još mnogo toga.

Također, poboljšani su i materijali u unutrašnjosti, koji se po kvalitetu i završnoj obradi gotovo mogu porediti sa automobilima premium klase.

Testirani model pokreće turbodizelski motor 1.5 BlueHDI sa 130 KS i 300 Nm obrtnog momenta, koje do prednjih točkova prenosi odlično usklađen 8-stepeni automatski mjenjač.

Ručica mjenjača je kratka i veoma jednostavna za korištenje, a uz nju je smješten odabir režima vožnje Drive Mode. Bez obzira koji mod vožnje odaberete, izmjene stepeni prenosa su glatek i gotovo neosjetne. Naravno, na samoj ručici je i prekidač M, koji omogućuje da stepene prenosa mijenjate ručno, koristeći lopatice smještene uz volan. Ipak, automatika koja određuje stepene prenosa funkcioniše veoma dobro, što rezultuje dosta niskom  potrošnjom goriva, pa ako ne pretjerujete sa brzinom, u prosjeku nećete potrošiti više od 5,5 l/100 km, dok uz malo pažnje i na otvorenoj cesti potrošnju možete spustiti do tvornički obećanih 4,8 l/100 km.

Naravno, treba imati u vidu da motor sa 130 KS, automobilu teškom gotovo 1,5 tona ne može dati vrhunske performanse, ali može osigurati ugodnu i ekonomičnu vožnju, bez obzira na udaljenost koju treba prevaliti.

Zbog svega toga, Peugeot 3008 se može smatrati dobrim partnerom i za najduža putovanja, jer omogućuje vožnju bez većeg zamora.

Sistem vješanja je riješen, možemo reći klasično, sa prenjim MacPhersonovim opružnim nogama naprijed i polukrutom osovinom straga. Volan, iako malih dimenzija, dosta dobro prenosi informacije sa ceste, a vozaču omogućuje precizan prolazak i kroz oštre krivine. Naravno, sportski nastojenim vozačima nformacije koje prenosi ovaj volan sasvim sigurno neće biti zadovoljavajuće, ali Peugeot 3008 nije namijenjen jurcanju, već ugodnoj porodičnoj vožnji, oslobođenoj stresa i napetosti.

Osim dizelskog motora, u ponudi (za BH tržište) se nelezi i benzinski motor, također sa 130 KS, te dvije hibridne izvedbe sa sistemskom snagom od 180 KS (FWD) i 225 KS (AWD).

U skladu sa odabirom pogonskog agregata, paketa opreme idodatne opreme zavisi cijena, odnosno iznos novca koji kupac treba pripremiti.

Osnovni model sa bezinskim motorom 1.2 PureTech, manuelnim 6-stepnim mjenjačem i opremom Active Pack, može se dobiti u zamjenu za 48.430 KM, dok bi za najskuplji model u ponudi, sa hibridnim pogonom na sva četiri točka i sistemskom snagom od 225 KS, te opremom GT Pack, trebalo izdvojiti 113.093 KM.

Testirani model je cijenom pozicioniran otprilike u sredinu ponude, a paket opreme Allure Pack donosi gotovo sve što je vozaču zaista potrebno.

Cijena takvog modela, po cjenovniku iznosi 61.485 KM, a sa dodatnom opremom 64.017 KM. Ipak, akcijska cijena tesnog modela je 58.895 KM, pa svakako preporučujemo da, ako se odlučite za kupovinu ovakvog automobila posjetite prodajni salon, gdje ćete dobiti podrobne informacije i možda, cijenu nešto nižu nego u cjenovniku.

Cijena testnog modela: 58.895 KM (s popustom)

Dodatna oprema:

-Krov Black Diamond – 656 KM

-Grijana prednja sjedišta – 469 KM

-Specijalna boja karoserije (crvena ultimate) – 1.407 KM.

Tehnički podaci:
Motor 1.5 BlueHDi 130, 4 cilindra, 1.499 cm3
Maksimalna snaga 96 kW (130 KS) pri 3.750 o/min
Maksimalni obrtni momenat 300 Nm pri 1.750 o/min
Potrošnja goriva 4,8-6,5 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 128-157 g/km
Masa vozila 1.429 kg
Performanse
Maksimalna brzina 189 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,5 s
Dimenzije
Dužina 4.447 mm
Širina 1.906 mm
Visina 1.624 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.675 mm
Zapremina rezervoara 50 l
Zapremina prtljažnika 520 – 1.467 l
Cijena testiranog vozila 58.895,64 KM

 

Prethodni članakTrebalo im je nekoliko sekundi da se odvezu ukradenim automobilom (video)
Sljedeći članakRezultati prodaje automobila u Evropi za avgust 2021

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime