GM se zvanično vraća na evropsko tržište. Šta priprema Cadillac?

127
Cadillac

GM se zvanično vraća na evropsko tržište, isključivo sa električnim modelima. Protekle godine osnovana je podružnica GM Europe, kojom će rukovoditi Mahmoud Samara.

Mahmoud Samara

Naime, u maju ove godine, Mary Barra, direktorica GM-a, najavila je da se nekada najveći svjetski proizvođač automobile vraća na evropsko tržište nakon 5 godina odsustva.
General Motors je na evropskom tržitu bio prisutan sa brendom Opel/ Vauxhall, koji je dugi niz godina poslovao sa gubitkom. Zbog toga je taj dio kompanije transformisan i prodat tadašnjoj grupaciji PSA (koja je sada dio konglomerata Stellantis) za 2,2 milijarde američkih dolara.

Tržišni tokovi su se u međuvremenu promijenili, pa GM ponovo vidi svoju šansu na starom kontinentu, isključivo sa električnim automobilima, koji već sada zauzimaju više od 10% tržišnog udjela.

Cadillac

GM Europe, planira pokrenuti start-up poslovanje, a Mahmoud Samara pred sobom ima težak I nezahvalan posao stvaranja mreže zasupništva i servisnih radionica.
Iako to nije zvanično potvrđeno, GM bi mogao pokrenuti i proizvodnju u Evropi, da bi izbjegao plaćanje carina, taksi, transporta i drugih izdataka. Ako bi se sva proizvodnja odvijala s druge strane Atlantika, tada bi se u tvorniciama morali posebno proizvoditi modeli sa evropskom specifikacijom (Euro-Spec), što bi također povećavalo proizvodne troškove.

GM ima u planu na evropsko tržište plasirati električna vozila brendova Cadillac, Chevrolet i Hummer (respektivno), što znači da će evropljanima prvo biti dostupni automobili sa značkom Cadillaca.

Iako nisu najavljeni poslovni planovi ni vremenske odrednice, poznato je da se Cadilalac od 2023. godine vraća u WEC šampionat i da će učestvovati na trci 24h LeMansa, što će u GM-u vjerovatno marketinški iskoristiti da predstave brend i modelsku ponudu.
S druge strane, Cadillac je na američkom tržištu nedavno predstavio model Lyriq, zasnovan na BEV3 platformi, koji će vjerovatno biti prvi model koji će biti ponuđen u Evropi.

Uz to, Cadillac je tokom proljeća zaštitio nazive Vistiq, Ascendiq, Optiq, Lumistiq i Symboliq, pa se može pretpostaviti da će to biti imena budućih modela.

Da u GM-u već rade na budućim modelima, svjedoče i najnovije špijunske fotografije, snimljene u okolini Detroita. Na fotografijama je vidljiv kompaktni crossover sa električnim pogonom, koji bi po dimenzijama i obliku odgovarao ukusu i potrebama evropskih kupaca. Nažalost o budućem modelu nema nikakvih zvaničnih podataka. Ipak, poznato je da se u tvornici Ramos Arizpe u Mexicu priprema nova proizvodna linija za električna vozila na BEV3 platformi, na kojoj će se sklapati još uvijek neimenovani model – možda upravo ovaj sa špijunskih fotografija.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakLamborghini rasprodan do kraja 2023
Naredni članakNajava pucanja gume u vožnji. Simptomi koji ukazuju na opasnost…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here