Ovo je nova Lancia Ypsilon

Talijani su upravo službeno predstavili potpuno novu Lanciu Ypsilon. Dugo slušamo o povratku ovog brenda na međunarodna tržišta, dok su se na internetu često pojavljivale i fotografije i videi koji prikazuju više-manje kamuflirane prototipove njihovog novog modela.

Sada konačno možemo i službeno vidjeti Lanciu Ypsilon. Za sada su objavljene fotografije limitirane edicije Cassine.

Talijanski dizajn

U prednjem dijelu karoserije imamo sasvim mala LED svjetla sa strane, a između njih široku crnu traku s natpisom Lancia i trostruku svjetlosnu traku.

Iz profila ćete primijetiti sličnosti s, primjerice, Opel Corsom ili Peugeotom e-208. Kvake stražnjih vrata skrivene su u C-stupovima, zbog čega karoserija izgleda nešto čistije.

Kada automobil pogledate straga, odmah ćete uočiti okrugla svjetla koja vas mogu podsjetiti na Lanciu Stratos. Po mom mišljenju, ovaj auto izgleda najzanimljivije s ove strane.

I unutra se dosta toga događa. Osim dva ekrana na armaturnoj ploči, u oči upada polukružna polica s induktivnim punjačem. Zlonamjerni ljudi sada ovaj element nazivaju “stol”. Odmah iznad središnjeg ekrana nalazi se “disk” sa svjetlosnom trakom. Natpis SALA na njemu otkriva da imamo posla sa Sound Air Light Augmentation sistemom. Ovo je potpuno novi infotainment sistem koji će pružiti mnoge mogućnosti personalizacije automobila. Srećom, u automobilu ćete pronaći i dosta fizičkih tipki za upravljanje najvažnijim funkcijama.

Šta Lancia Ypsilon skriva pod haube?

Ovdje imamo posla s automobilom izrađenim na CMP platformi. To znači da ćemo u vozilu naći isti pogonski sistem kakav poznajemo iz Jeepa Avengera, Opel Corse ili Peugeota 208. Za službenu potvrdu tehničkih podataka moramo pričekati do 14. februara, jer tada će se održati javni debi u Milanu. Međutim, možemo se kladiti da znamo što je ispod haube. Na prednjoj osovini nalazi se električna jedinica koja proizvodi 156 konjskih snaga i okretni moment od 260 Nm. Ovaj motor energiju crpi iz baterije kapaciteta 54 kWh.

Jedina tehnička informacija koju je Lancia iznijela je domet od 403 kilometra (WLTP). To je gotovo potpuno isti rezultat koji se može naći u katalogu električne Corse (402 km). Lancia Ypsilon isprva će se nuditi samo u električnoj verziji. Međutim, u bliskoj budućnosti postojat će i mogućnost kupovine dvije varijante sa unutrašnjim sagorijevanjem. Vjerovatno na našem BiH tržištu.

Ispod haube nalazit će se 1.2 benzinac snage 100 konjskih snaga u kombinaciji s ručnim mjenjačem. Dodatno, u ponudi će biti i 1.2 mild hybrid iste snage, ali uparen s automatskim mjenjačem. Međutim, kao što sam ranije spomenuo, još uvijek moramo pričekati neko vrijeme za službenu potvrdu ovih informacija. Javna prezntacija održat će se 14. februara 2024. u Milanu.

Prethodni članakToyota Motor Europe u 2023. postigla novi rekord
Sljedeći članakKoji električni automobili se najbolje nose s hladnoćom?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime