A da li će doći u Evropu? Nadamo se, jer novi Mitsubishi Outlander izgleda jako dobro.

Prošla generacija Outlandera nije izgledala novo ni u vrijeme premijere, dok ni kasnija osvježavanja nisu puno pridonijela. Moguće je da je to bio namjerni pokušaj kompanije da privuče kupce koji ne trče za vijestima i koji se oslanjaju na provjerena rješenja jednostavna za upotrebu. Jer o izlaznoj verziji Outlandera danas možemo naći puno pozitivnih informacija.

Sinoć je Mitsubishi na Amazon Live platformi predstavio sljedeću generaciju svog vodećeg modela. Izvrsna ideja, budući da sve više ljudi kupuju automobile putem interneta.

2022 Mitsubishi OutlanderNovi Outlander prvi je put usko povezan s Nissanom. Napravljen je na platformi koju je Nissan razvio za model Rogue odnosno X-Trail, iako su se dizajneri pobrinuli da stičnost ne bude očigledna. Novi Outlander se u ovom ludilu može hrabro boriti za naslov najekstravagantnijeg SUV-a sa novim Hyundai Tucsonom.

U usporedbi sa svojim prethodnikom, Outlander je još više porastao. Dugačak je 471 cm, širok 186 cm i visok 175 cm. Dakle, samo je 15 mm duži, ali 51 mm širi i 38 mm veći. Povećan je i međuosovinski razmak – sa 267 na 270,6 cm. Svi putnici, posebno oni koji sjede u drugom i trećem redu, dobit će još dodatnih centimetara – jer će Outlander i dalje biti dostupan za kupovinu u varijanti sa sedam sjedišta.

2022 Mitsubishi OutlanderSrećom, interijer je pretrpio ogromne promjene

Sretno-nesretno, ovisi o tome kako je ko prosuđivao prethodnu generaciju. Uspoređujući ih s konkurencijom, unutrašnjost prethodne generacije Outlandera izgledala je staro, što se za novu generaciju ne može reći. Ima ekran iza volana, head-up display, tablet pričvršćen na vrh središnje konzole.

2022 Mitsubishi OutlanderTakođer ima klasične kontrole klimatizacije i ventilacije, dok je gledanje prikaza temperature nalik ekrenima s kraja prošlog stoljeća što je čak i vrlo klasično. Ali ako nešto izvrsno funkcioniše i praktično je, zašto biste to morali mijenjati.

Unutrašnjost Outlandera prikazana je u dvije konfiguracije i dobro izgleda u obje. I opet – možete pronaći sličnosti s Nissanom. Jedino što je malo teško svariti je srebrna ploča oko mjenjača i tipke za start motora- izgleda kao da je tamo umetnuta u zadnji trenutak slučajnim dijelom pronađenim u nekom uglu dizajnerskog studija.


Nema se na što požaliti, budite sretni što ima 4×4 pogon

Mitsubishi naglašava da je riječ o Super All-Wheel Control 4WD pogonu, onim sa kojim se hvali otkad se takmiči u WRC relijima. Trebao bi omogućiti učinkovito kretanje bez obzira šta je ispod točkova automobila.

A samo kretanje pružit će 2,5-litreni benzinski motor snage 181 KS i okretnog momenta od 245 Nm, upravljan kontinuirano promjenjivim mjenjačem s 8 brzina. Spomenuti brojevi ne izgledaju impresivno, a kako se pretvaraju u performanse – proizvođač to još ne otkriva. No šanse da ćemo automobil u ovoj konfiguraciji vidjeti u Evropi prilično su zanemarive.

2022 Mitsubishi OutlanderNovi Mitsubishi Outlander u Evropi?

Hoće ili neće doći i na Evropsko tržište – nije rečeno. U teoriji smo još uvijek u razdoblju smrzavanja evropskog asortimana koje je kompanija uvela u prvoj fazi pandemije prošle godine.

Čekamo službenu najavu evropske filijale marke.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR