Polovni automobili sa sumnjivo niskom cijenom?

1592

Postoji više načina na koji kupac polovnog automobila može da bude prevaren ili obmanut. Jedna od najčešćih „udica“ za pecanje žrtava jeste neodoljivo niska cijena auta koji se prodaje.

U nekim slučajevima to je za čak 50% niža cijena od prosječne za taj model. Cijena može da bude niža i mnogo više od 50% u odnosu na prosječnu, pišu polovni automobili

Opis oglasa može da sadrži objašnjenje za tako nisku cijenu:

  • selidba u inostranstvo
  • diplomata koji se vraća kući ili ide u drugu zemlju
  • udaja/ženidba
  • novac potreban za liječenje
  • kupovina većeg auta zbog rođenja 3. ili 4. djeteta
  • razna druga objašnjenja (prevaranti mogu da budu veoma kreativni i ubjedljivi)

Vi sami, kao kupac, morate da budete pažljivi, kao i da provjerite i auto i prodavca – koliko god je to moguće. Ne morate da budete ekspert. Samo se držite ove „filozofije“: Ako nešto djeluje previše lijepo da bi bilo istinito, verovatno nije istinito…

A kako da znate da je previše „lijepo“, odnosno kako da prepoznate da je cijena nekog auta suviše (sumnjivo) niska u odnosu na njegovo stanje, godište, karakteristike?

Jednostavno – pogledate oglase za taj model, sličnog godišta, motorizacije, a obratite pažnju i na opremu, generalno stanje i slično.

Ukoliko je auto za koji ste vi zainteresovani znatno jeftiniji od ostalih u oglasima, možete da posumnjate da nešto nije u redu.

Naravno, ne mora obavezno da znači da je reč o prevari!

Ako je prodavac fizičko lice – možda mu je stvarno hitno da dođe do novca.

Ako je prodavac auto-plac – možda taj auto jednostavno nije dovoljno popularan kod naših vozača, pa pošto dugo stoji, auto-plac je odlučio da mu spusti cijenu toliko da ne samo da se odriče zarade, već i gubi novac na njemu, samo da oslobodi prostor ali i novac „zarobljen“ u tom autu.

To znači da bez obzira da li je prodavac fizičko lice ili auto-plac, da ne treba automatski odbaciti neki auto zato što djeluje da je cijena osjetno niža u odnosu na druge primjerke tog modela.

Samo kažemo da budete pažljivi. Nepostojeći ili postojeći auto – 3 vrste prevare

Treba napraviti razliku između:

1) prevare kod koje prevaranti pokušavaju da vam izvuku novac za kaparu, troškove transporta, nabavke dokumentacije i slično, a da pritom taj auto uopšte ne postoji (slike su ukrali sa nekog oglasa ili slikali neki auto).

2) prevare kod koje auto postoji, u posjedu je prodavca (prevaranta), ali nešto ozbiljno nije u redu. Razlozi mogu da budu brojni:

a) možda prodavac ima neki dug koji ne namjerava da plati, a vi zbog toga nećete moći da registrujete auto (čak ni nakon overe kupoprodajnog ugovora kod notara)

b) možda je automobilu ugrađen drugi motor koji ne može da se „legalizuje“, pa prodavac želi da ga se riješi i da nakon toga tvrdi da nije on mijenjao originalni motor

c) možda auto ima neki ozbiljan i skup kvar ili nedostatak koji kratkom provjerom ne može da se utvrdi, ali će kad-tad da izazove ozbiljne probleme koji zahtjevaju skupu i vjerovatno neisplativu popravku

3) prevara sa neocarinjenim automobilima, odnosno „strancima“ – nekad prodavci pošteno kažu da je „stranac“ i da ne može da se ocarini, tj. zvanično uveze i registruje kod nas, što znači da auto može da posluži ili za dijelove ili da ga kupi neko ko ima pravo da vozi auto sa stranim tablicama.

Međutim, nekad prodavci-prevaranti tvrde da auto sa stranim tablicama, sa važećom ili isteklom registracijom može regularno da se ocarini i registruje kod nas, ali da oni trenutno nemaju vremena da se bave tom procedurom, pa ga zato prodaju po tako niskoj cijeni.

Ovo može da bude veoma opasna zamka. Savjetujemo da preskočite takva vozila, ali ukoliko ste baš odlučili da kupite takav auto, trebalo bi da se konsultujete sa nekom špediterskom agencijom i da prvo utvrdite da li auto sigurno može da se uveze (ocarini), mada ni to nije garancija da ćete ga ikada registrovati. Kupovina na neviđeno

Ako je cijena sumnjivo niska, a vi pritom niste uopšte u mogućnosti da vidite auto uživo, kao ni da provjerite ili uopšte sretnete prodavca, najbolje je da preskočite tu priču. Kupovina sumnjivo jeftinog automobila koji možete da pogledate

Idite da pogledate auto, ali tek nakon što telefonom detaljno ispitate prodavca. Zatim na licu mjesta provjerite papirologiju, da li se poklapaju podaci i slično.

Budite pažljivi, ispitajte detaljno i prodavca (bilo da je reč o fizičkom licu ili auto-placu) i automobil.

Provjerite svu dostupnu dokumentaciju. Ako prodavac počne da vas pritiska da požurite uz izgovor da ne želi da izgubi „cijeli dan“ dok vi provjerite auto iako vam je već sve „iskreno ispričao“, kao i da ga već čekaju drugi kupci koji jedva čekaju da uzmu auto po toj cijeni – tada je možda vrijeme da ozbiljnije razmislite o mogućim rizicima.

Zaključak

Već smo naglasili da ako je auto upadljivo jeftin, da to ne mora obavezno da znači da je riječ o prevari. Međutim, treba biti pažljiv pošto kada postanete žrtva prevare, do pravde se teško stiže.

Zato ne jurite besomučno za najnižom cijenom, a ne oslanjajte se ni na traženje pravde kod policije ili na sudu ukoliko budete prevareni.

Možete vi da tužite prevaranta, ali čak i kada i ako dobijete sudsku parnicu, ostaje pitanje kada ćete i da li ćete uopšte ikada dobiti svoj novac.

Novi Audi A3 (2021). Cijena kreće od 49,999 KM
Izvor

Prethodni članakBirate osnovni program u autopraonici? Zimi je takav izbor velika greška, radi se o šasiji
Sljedeći članakRuska legenda ima 44 godine i ne ide nikamo. Ovo je Lada Niva Bronto

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime