Mnogi proizvođači automobila ne savjetuju promjenu ulja u mjenjačima tokom cijelog radnog vijeka vozila. Ipak, promjenu ulja u mjenjačima je potrebno redovno raditi, jer je zamjena maziva garancija rada bez kvarova.
Stručnjaci smatraju da čak i ako proizvođać ne preporučuje zamjenu ulja u mjenjačima, to je ipak potrebno učiniti sa stajališta vijeka trajanja mehanizma i njegovih dijelova.

Zamjena obično nije komplikovana, ali događa se da se bez posjete ovlaštenom servisu ili specijalističkoj radionici ova zamjena ulja ipak neće kvalitetno obaviti. Dobro je upamtiti da je odabir pravog novog ulja za prijenosni mehanizam važan kao i sama promjena.

Zašto mijenjati ulje ako proizvođač ne predviđa takav postupak?

Pa zato što svježe mazivo bolje podmazuje, hladi i čisti ležajeve, upčanike i ostale dijelove prijenosnika, a time može spriječiti ozbiljan kvar ili ga značajno odgoditi.

Promjena ulja za nekoliko desetina ili čak nekoliko stotina maraka bit će jeftinija od popravka ili zamjene kutije od nekoliko hiljada maraka. Vlasnici Opela, Alfa Romea i Fiata, koji su opremljeni ne baš izdržljivim M32 mjenjačima, to jako dobro znaju.

Ulje za prijenosnike, iako ne radi pod tako velikim opterećenjem kao motorno ulje, također je podložno procesima starenja. Pokriva elemente unutar zupčanika koji neprestano rade, stoga je sistemska zamjena, sa stajališta vijeka trajanja, nužna, obično svakih 60–120 hiljada kilometara.

Pa zašto proizvođači nevrše promjenu ulja u mjenjaču tokom redovnog servisa?

Pa vjerovatno iz razloga što većina kupaca novih automobila kreću u prodaju istog kada dostignu kolometražu od 100-150 hiljada kilometara ili ranije, a do te kilometraže ne moraju mijenjati ulje. Ako proizvođač ne preporuči promjenu ulja “još je bolje”, jer kupci ne gube garanciju, a zamjenu ulja moraju dodatno platiti. Nakon isteka garancije i prijeđene kilometraže od 150.000 kilometara vozila se naravno prodaju ili izvoze kao polovna, tako da je nakon kupovine polovnog automobila zamjena ulja u mjenjaču jedna od stavki na koju trebate obratiti pažnju.

Dobro odaberite ulje za prijenosnike

Kada se odlučite za zamjenu, prije svega odaberite ulje koje je u skladu sa specifikacijama proizvođača vozila. Stoga je njegova kvaliteta važna prema skali API GL (American Oil Institute) koja obično spada u vrijednosti: 2, 3, 4 i 5 za ručne mjenjače i klasu viskoznosti označenu slovima SAE i brojevima: 70, 75, 80, 85, 90, 110, 140, 190, 250.

Zauzvrat, za automatske mjenjače i mjenjače s duplim kvačilom potrebno je ATF ulje (tekućina za automatski prijenos) s odgovarajućim parametrima viskoznosti. Radne karakteristike ovih kutija mogu zahtijevati češće promjene maziva, čak i svakih 40-50 hiljada kilometara (kod nekih mjenjača s duplim kvačilom).

Važno je da ulje odgovara određenom modelu automobila. Pogrešan izbor maziva može prouzrokovati neodgovarajuću reakciju s materijalima koje koristi proizvođač mjenjača. Podaci o odabiru ulja trebaju biti uključeni u upute za uporabu vozila. Ovu informaciju možete dobiti i u ovlaštenom sevisu ili specijalističkoj radionici koja se bavi servisiranjem prijenosnika. Najbolje je originalno ulje za prijenosnike nabaviti u ovlaštenom servisu.

Cijene ulja za prijenosnike počinju od desetak maraka i završavaju s preko 100 maraka po litri. Također je vrijedno prisjetiti se da neki proizvodi imaju logotip proizvođača automobila, što ujedno znači i konačnu cijenu proizvoda.
Komentari

komentara

Prethodni članakŠta znači lampica EPC na instrument ploči automobila?
Naredni članakVeliko sniženje! Hyundai Tucson 1.6 CRDI. Uštedi do 8.900 KM

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here