Rimac Nevera sa 412 km/h najbrži serijski električni automobil na svijetu (video)

297

Rimac Nevera hrvatski je hiperautomobil na električni pogon koji se ističe svojim šokantnim performansama. Za prelazak 1/4 milje potrebno je manje od 9 sekundi. Kako se pokazalo, najveća brzina je također impresivna.

Rimac Nevera stigla je na njemačku stazu Papenburg, koju ističu dva duga pravca (po 4 km). To je savršeno mjesto za obaranje brzinskih rekorda. U ovom slučaju u kategoriji cestovnih električnih vozila. Plan je uspio. Nevera koju je vozio testni vozač Miro Zrnčević postigla je spektakularnih 412 km/h.

Ovaj rezultat donedavno je bio rezervisan samo za modele sa unutrašnjim sagorijevanjem, uz one koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ovaj put rekord je oborio automobil na struju, u standardnoj specifikaciji na gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 R. Međutim, valja napomenuti da testni primjerak ima poseban način rada bez limitatora brzine. Dostupan je svakom kupcu, ali samo u kontrolisanim uslovima uz odobrenje i brigu Rimac tima. Standardno Nevera ubrzava do 352 km/h.

U ovom trenutku teško je navesti punopravnog suparnika hrvatskom hiperautomobilu. Lotus je obećao da će električna Evija ubrzavati do 322 km/h. Pininfarina Battista pak treba ići 350 km/h. Još uvijek čekamo i dugo najavljivani Tesla Roadster koji je, prema Muskovim riječima, trebao postići 402 km/h. Vjerovat ćemo kad vidimo. Nevera za sada ostaje kralj.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakOd 2020. prodano 500.000 potpuno električnih Volkswagena
Sljedeći članakŠkoda Enyaq Coupe RS iV osvojio Zlatni volan 2022

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime