Boja je jedan od ključnih faktora prilikom kupovine automobila. Različite nijanse mogu usmjeriti pažnju prema jednom ili drugom modelu, ako je manje ili više atraktivna. Neki proizvođači ne otkrivaju boje koje najviše traže kupci, ali češka marka objavljuje glavne izbore kupaca u modelima Skoda Scala i Skoda Kamiq.

Kada kupuju novi automobil, kupci veliku pažnju posvećuju boji karoserije, što je jedan od najvažnijih faktora prilikom kupovine. Ne samo što će upravo boja automobila biti ono u šta ćete gledati nekoliko puta dnevno, već i zato što odabir boje pokazuje kako vi, kao vlasnik automobila, želite prikazati sebe okolini.

Volite li atraktivne boje, neupadljive, mat boje ili?

Ovo je veliki “problem” raznolikosti boja, zbog čega se kupac može odlučiti za model jedne ili druge marke. A to je obično tajna za neke proizvođače, koji odbijaju otkriti koji su boje najtraženije, ali ne u slučaju Škode koja je otkrila koje su najbolje prodavane tokom protekle 2019. godine.

Dvije najprodavanije boje su “Race plava metalik”, s kojom je debitovala Skoda Scala, dok je “Quartz Siva Metalik” referenca u slučaju Kamiqa. U slučaju prvog, narudžbe ukazuju na vrlo elegantnu i sportsku kombinaciju s panoramskim krovom i zatamnjenim stražnjim staklima, za šta se odlučilo 17,4% kupaca.

 

„Quartz Siva Metalik” je drugi najčešći izbor kupaca Scale, sa 15,5 posto, dok je  „Crystal Crna Metalik” na trećem mjestu sa 14,7 posto. Kompanija otkriva da se 74,6 posto odlučilo za metalik boje, dok se samo 25,4 posto odlučilo za jednu od četiri uni boje u paleti.

U slučaju Kamiqa, najprodavanija je “Quartz siva metalik” sa 16,1 posto, a slijede ga “Magično crna metalik” s 13,6 posto i “Moon bijela metalik” na trećem mjestu sa 12, 2 posto.

U ovom se modelu stopa metalik boja se povećava na 78,2 posto. Izvori iz Skoda ističu da 80% proizvedenih modela izlazi u bijeloj, sivoj i srebrnoj boji, tri boje koje se ne ističu niti privlače pažnju kao druge opcije  “Red Velvet” i “Green Rally” .


Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR